Živa dvorišča

Prisloni lestev in z nami pokukaj čez ograje vrtičkov.

 

10.00: Zajtrk na dvorišču: Maribor by Choice

10.00: Agica, mala čarovnica

17.00: Maribor v grafiki in nakitu Jasmine Granduč

18.00: Mi, otroci socializma z našega dvorišča

18.00: D.I.Y.E.: verzije

18.00: Zgodbe o ljudeh in klopeh

19.00: Genius Loci

20.00: Duet za tolkala in stopala

 

/ob 10.00/

 ZAJTRK NA DVORIŠČU – Maribor by Choice

Dvorišče Pokrajinskega muzeja Maribor 

Zajtrkovati na gradu je bil nekoč privilegij, rezerviran le za tiste z modro krvjo. Vse kar se je dogajalo za grajskimi zidovi je bilo namreč zavito v tančico skrivnosti in skrito pred očmi podložnikov.  Delček tega, kar so zjutraj zaužile dvorne dame in gospoda, boste lahko spoznali na dvorišču mariborskega gradu. Zajtrk s Pokrajinskim muzejem bo zagotovo nekaj posebnega, zato vam lahko le še zaželimo »Dober tek!«
 

/ob 10.00/

Agica, mala čarovnica

Gosposka ulica 28

... poetična zgodba o malem Jakobu in dedku se prične, ko se Jakob sredi črne črne noči nenadoma prebudi in z radovednim vprašanjem prebudi dedka, da se zazreta v nočno nebo in se skupaj čudita mežikajoči zvezdi. Njuno čudenje je pravzaprav uvod v zgodbo o Agici, o majhnem bitju, ki je v očeh drugih čudna. 

Edina v svojem gnezdu je, ki ne joče, ampak cvili, ki zeha z usti v obliki črke i, ki ne hodi, ampak poskakuje. Počne take reči, ki drugim še na misel ne bi prišle. Tudi oblači se po svoje. In v svojih treh gumbih nenavadne oblike in v sebi nenadoma odkrije čarobno moč.  Nad tem je še sama začudena. Zaradi tega ji vsi rečejo kar mala čarovnica. 

Neustavljiva radovednost  po raziskovanju jo vodi v širno vesolje.  Zapusti domače gnezdo in se naseli na Modro zvezdo (morda zato mežika?). Tu je čisto zadovoljna, vse dokler ji ne postane dolgčas. Same čarovnije nimajo nobenega smisla, če jih z nikomer ne deliš … Na srečo se nekdo, prav takšen kot ona, pojavi na njeni zvezdi …

To srečanje Agice z Agesom tudi barvno zaznamuje okvirno zgodbo, da se osredini v dveh pesmih, ki sta uglasbeni. Poetična zgodba v sebi nosi mnogo čudnih  reči in skritih vprašanj. Eno smo si zastavili tudi sami: ali ni »majhnemu« in »velikemu« bitju skupno isto čudenje? In ali ni prav čudenje tista najbolj živa neznana sila, ki nas vodi naprej, iz znanega v neznano? In da se dva, kot sta Agica in Ages, srečata na isti zvezdi, je pravzaprav čudež, kajne?

Dedek že ve.


/ob 17.00/

Maribor v grafiki in nakitu Jasmine Granduč

Dvorišče Pokrajinskega muzeja Maribor

Na grajskem dvorišču Pokrajinskega muzeja Maribor bomo na pogovoru gostili Jasmino Granduč.

Pogovor in predstavitev avtorja.


/ob 18.00/

Mi, otroci socializma z našega dvorišča 

Gregorčičeva ulica 11

Ko človek pride v zrela leta, večkrat vzdihne za »dobrimi starimi cajti« in potarna, kako je bilo včasih vse drugače in lepše. Človekov spomin je pač selektivna reč in ima raje lepe stvari.

Dobri stari časi današnjih (okoli) petdesetletnikov so bili v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v državi, ki je danes več ni.  Z avtorjem knjige Mi, otroci socializma našega dvorišča bomo skupaj obujali spomine na takratni Maribor in brskali po »spominskih knjigah« odraščanja v mestu.

Vid Kmetič, Ven Jemeršić in Založba Pivec


/ob 18.00/

D.I.Y. E – vezje 

Slovenska ulica 13 

Monika Pocrnjić je hekerca in likovna pedagoginja. Živi in dela vsepovsod, kjer lahko najde papir, svinčnik in spajkalnik. S svojim delom razbija tabuje, da so vezja omejena zgolj na notranjost elektronskih naprav, ampak so lahko tudi umetniško delo, instalacija.

Na delavnici bomo z kombinacijo tehnik risbe in grafike izdelovali lastna elektronska vezja. Narisane motive bomo z kemičnim postopkom gravirali na vitroplast ploščo prevlečeno z bakrom. Na vezje bomo nato polagali gradnike: LED, upor,  baterija.

Naredi si sam elektronsko vezje.

Monika Pocrnjič, umetniška delavnica
 

/ob 18.00/

Zgodbe o ljudeh in klopeh

Rajzefirbčni sprehod, Rajzefiber

Klopi umirjajo hitenje v mestu, sproščajo ritem sprehodov, nudijo priložnost za počitek, oddih in navdih, so prostori, ki omogočajo svojim obiskovalcem svojevrstne poglede in razglede. In nekatere mariborske klopi imajo svoje, čisto posebne zgodbe: vse so del kulturno-umetniškega in hkrati civilno-družbenega projekta »Zgodba o klopeh in ljudeh«. Umetniške klopi so ustvarili priznani slovenski umetniki in umetnice. Sprehodili se bomo do nekaterih od njih in spoznali njihove zgodbe.

Andreja Golob (Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh)

 

/ob 17.00/

Genius Loci

Gosposka ulica 28

Otvoritev likovne instalacije

Kako občutimo sodoben prostor, čigar realnost se čedalje bolj pomika v svet virtualnega ter se odmika notranji umirjenosti realnega. Interaktivna umetniška postavitev »Genius loci« nas vodi skozi prenasičen virtualni svet kapitalizma in nas popelje v oazo in domačnost meščanskega dvorišča.

Projekt Genius Loci je nastal v sodelovanju z Univerzo v Mariboru (Filozofska fakulteta, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo).


/ob 20.00/

Duet za tolkala in stopala

Slovenska ulica 13

Duet za tolkala in stopala je sodobni plesno glasbeni scenski dogodek, kjer se na odru srečata glasbenik in plesalka, ki se preko glasbe in plesa prepleteta v nerazdružljivo celoto.

Povezava plesa in glasbe se vzpostavi preko notranje izkušnje glasbenika in plesalke, ki se na intuitivni ravni povežeta v krogotok, kjer posameznik oz. izvajalec ni več pomemben, ostane pa le srž, ki predstavlja bistvo plesa in glasbe. Gre za metafizičen proces, ki se ustvari, ko se akterja prepustita trenutku, kjer ne obstaja ne »potem«, ne »prej« in ni misli.


Avtorja, soustvarjalca, izvajalca: Dalanda Diallo in Damir Mazrek
Koreografija: Dalanda Diallo
Glasba: Damir Mazrek

 

 

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava