Pričetek ob 20.00 na Trgu generala Maistra, po nastopih na mestnih ulicah zaključek okvirno ob 21.30 na Trgu svobode.

Ukrep: Spontane plesne intervencije

RAIL2DANCE4UKREP

Zakaj bi po mestu samo hodili, če lahko tudi plešemo?

Festival plesnih perspektiv UKREP se že od leta 2008 ukvarja z razvojnimi strategijami sodobnega plesa v Sloveniji. Tematski fokus letošnjega festivala so lokacijsko posebne uprizoritvene prakse. Metaforično odpiranje proti mestu in meščanom je skupni imenovalec celotnega programa, ki bo spremenil in razdrl kodificirana pravila obnašanja določenih javnih prostorov. Letošnji program festivala ne čaka na občinstvo, temveč mu pristopa na najbolj nekonvencionalnih mestih za umetnost in spreminja kolektivno percepcijo okolice. Vsebina bo naključnemu občinstvu približana tako, da bo dis/re/locirana na pomembna vozlišča mesta. S kolektivnimi intervencijami, ki iznenada vzniknejo na javnih krajih, se lahko vsaj za trenutek povežemo v potencialno drugačnem svetu, kjer lahko sestavimo nova pravila. S tem ko se plesna umetnost iz plesnih dvoran razširi v javni prostor, pa se poruši tudi zid, ki ga marsikdaj lahko ustvarja vase zaprto umetniško ustvarjanje. Ples tako postane del urbane slike mesta, gibalni izraz iz ambientalnosti črpa neposredni utrip in recipročno, na njega spontano in aktivno vpliva. Vzajemnost plesa in javnega okolja postaneta gibanje mesta. Premik v mesto postane premik proti občinstvu. Premik postane gibanje. Gib postane ples. UKREP postane ples mesta. Mesto pa postane soplesalec. 

Letos, ko je urbani kontekst pomemben del programskega koncepta festivala, bomo pomen mesta in mestnega okolja odprli tudi geografsko. Program bo namreč realiziran na različnih lokacijah v Mariboru in v Ljubljani. Festival letos zavzema ime RAIL2DANCE4UKREP saj ga združujemo z zaključkom evropskega projekta Rail2Dance. Predstavili se bodo številni lokalni in mednarodni umetniki (Avstrija, Finska, Švedska, Nemčija, Španija, Južna Koreja).

Mednarodni projekt Rail2Dance (Plesni tiri), ki vključuje Nemčijo, Slovenijo, Švedsko in Finsko kot osrednjo temo za svoje zanimanje jemlje javni prostor in kode obnašanja, ki ga ti prostori določajo. Ustvarjalce projekta zanimajo prostori prehajanja in gibanja kot so železniške postaje, mestni trgi in ulice ter javni promet.

Ideje, ki so se s pomočjo mentorjev in mentoric razvijale v Ljubljani, so se kasneje razvejale in nadgradile v individualne in na prostor vezane koreografske projekte vseh sodelujočih. Šest umetnikov iz različnih držav se 25. maja poda na skupno potovanje po partnerskih državah, preko Finske na Švedsko, do Nemčije s sklepnim delom, kjer so se umetniki tudi prvič spoznali - v Slovenijo. Njihove ideje in intervencije lahko ujamete v Mariboru in Ljubljani v času festivala.


Produkcija: Plesni Teater Ljubljana – festival RAIL2DANCE4UKREP v sodelovanju s festivalom Ana Desetnica in Festivalom Lent.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava