glasba | Koncert

Spored

Trobilni duo Tuphonia
Philip Sparke: Dvodelna invencija
Ameriška tradicionalna: The water is wide / Široka je reka (prir. Joseph Green)
Johann Pachelbel/Eric Clapton: Tears for Pachelbel (prir. David Kajič)
Gabriel Fauré: Dva dueta op. 10 za dva glasova in klavir (prir. Steven Mead)

  1. Tarantela

Nada Tavčar, mezzosopran; Darja Maležič Mlakar, klavir
Lucijan Marija Škerjanc: Beli oblaki (bes. Li-tai-po, Otto Hauser, slov. prev. Pavel Karlin)
Lucijan Marija Škerjanc: Jesenska pesem  (bes. Li-tai-po, Otto Hauser, slov. prev. Ferdo Kozak)
Xavier Montsalvatge: Cinco canciones negras / Pet črnskih pesmi

  1. Punto de habañera / V ritmu habanere (bes. Néstor Luján)
  2. Canciòn de cuna para dormir a un negrito / Uspavanka za črnčka (bes. Ildefonso Pereda Valdés)

Jules Massenet: "Va! Laisse couler mes larmes" / "Pojdi! Pusti mojim solzam teči" (arija iz opere Werther)
Wolfgang Amadeus Mozart: "Non so più cosa son, cosa faccio" / "Ne vem več, kdo sem, kaj delam" (arija iz opere Figarova svatba)

Jan Tominić,saksofon; Sae Lee, klavir
Nina Šenk: Impetus za alt saksofon in klavir
Clara Schumann: Tri romance za violino in klavir op. 22 (prir. za klarinet in klavir)

  1. Andante molto
  2. Allegretto
  3. Leidenschaftlich schnell / Strastno hitro


Trobilni duo Tuphonia

Anže Plazl Smolnikar je svojo glasbeno pot začel pri sedmih letih z igranjem klavirja na Glasbeni šoli Slovenj Gradec. Kasneje se je navdušil nad evfonijem in se vpisal v Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski v Velenju. Nižjo stopnjo je obiskoval pri profesorju Alenu Ojcingerju. Začel je igrati v raznih komornih zasedbah, šolskem pihalnem orkestru in tudi pri pihalnem orkestru Premogovnika Velenje. Z njimi se je udeležil številnih tekmovanj kot so: Tekmovanje ZSG, tekmovanje mladinskih orkestrov in TEMSIG, kjer je prejemal odlične rezultate. Ker se je nad inštrumentom zelo navdušil, se je odločil, da bo šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni šoli, kjer sedaj svoje znanje izpopolnjuje pod vodstvom profesorja Mitja Škorjanca. V prihodnosti želi svojo glasbeno pot nadaljevati na akademiji za glasbo in se profesionalno ukvarjati z glasbo kot evfonist v orkestru.

Gašper Poprijan je devetnajstletni tubist, ki prihaja iz velike glasbene družine. Svojo glasbeno pot je začel s pozavno, po treh letih pa je začel igrati tubo v šoštanjski enoti Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju, pri profesorju Miranu Šumečniku. Že kmalu po začetku igranja se je včlanil v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Zelo hitro je šel na prvo glasbeno tekmovanje, skozi leta pa jih je sledilo še kar nekaj, kot so državno tekmovanje TEMSIG, mednarodno tekmovanje Woodwind&Brass Varaždin in mednarodno tekmovanje svirel, kjer je prejemal zlate in srebrne plakete. Tekmuje kot solist ali član skupine. Njegova glasbena pot ga je ponesla na Srednjo glasbeno šolo Velenje, kjer še danes deluje pod mentorstvom profesorja Mitja Škorjanca. Svojo glasbeno kariero bi rad nadaljeval na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec ter postal profesionalni tubist v orkestru ali pa deloval kot solist.

Korepetitor Sašo Vollmaier (1982) je po končanem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od komorne do alternativne glasbe). Zadnja leta je aktiven na področju performansa in gledališča. Njegove predstave vključujejo odrsko oblikovanje zvoka z intervencijami giba in izgovorjenih besed. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v Center Artistique International Roy Hart na jugu Francije, kjer kot pedagog pripravlja pevce in tudi igralce na njihove vloge. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, s katero je med leti 2007–2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, sedaj pa je angažiran kot aranžer in studijski glasbenik. Njegova dejavnost v Sloveniji se vnovič okrepi leta 2020 s sodelovanjem s Cankarjevim domom na 61. Jazz festivalu Ljubljana, kjer predstavi svoj klavirski solo Vollmaier: Kind of Laibach. V zadnjih dveh letih deluje kot korepetitor na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjski v  Velenju.

Nada Tavčar, mezzosopran

Nada Tavčar (1995) je začela svojo pevsko pot v svoji rojstni vasi Devin v otroškem zboru Ladjica, nato pa je več let pela v dekliški vokalni skupini Bodeča Neža pod taktirko zborovodje Mateje Černic. Od leta 2014 študira solopetje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorici Tatjani Vasle. Leta 2017 so jo prvič sprejeli v Državni italijanski zbor mladih (Coro giovanile italiano), leta 2019 pa so jo ponovno izbrali za novo triletje. Leta 2019 je na tekmovanju TEMSIG osvojila zlato priznanje v svoji kategoriji. V letu 2021 je skupaj z DPZ Igo Gruden posnela CD angleške romantike The Fairy Way, sodelovala je tudi z orkestrom Amadeus Adriatic Orchestra pri produkcijah La memoria di Medea in Stabat mater: storia di una madre (Pergolesi). Letos marca je na TEMSIGu prejela prvo nagrado in zlato plaketo v kategoriji 3.a. Poleg gojenja pevskega talenta je leta 2021 diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Korepetitorka Darja Mlakar Maležič je začela svojo glasbeno pot pri devetih letih z igranjem klavirja v GŠ Moste – Polje pri prof. Marjani Križman, kasneje pa se je začela učiti še violončelo. Že na začetku svojega šolanja je pokazala talent za komorno muziciranje, saj je sodelovala v različnih komornih sestavih in na državnih tekmovanjih prejela več prvih nagrad. Ob vpisu na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani se je odločila za klavir, njena mentorica je bila prof. Gita Mally. Po uspešno zaključeni Gimnaziji Poljane ter Srednji glasbeni in baletni šoli, je nadaljevala s študijem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 1999 z odliko diplomirala v razredu prof. Dubravke Tomšič - Srebotnjak, leta 2002 pa še iz klavirske pedagogike. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov. Dodatno se je izobraževala na mojstrskih tečajih pri Jacobu Lateinerju, Martynu van den Hoeku, Robertu Wardu ter Arnulfu von Arnimu. Njena prva zaposlitev je bila v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je v sezoni 1999/2000 delala kot korepetitorica baleta. Kot čelistka je sedem let sodelovala z zdravniškim komornim orkestrom Camerata medica labacensis. Igrala je tudi v triu s klarinetistom Andrejem Zupanom ter sopranistko Katjo Konvalinka. Skupaj so leta 2007 posneli zgoščenko z naslovom Pastir na skali. S Katjo Konvalinka sta leta 2021 posneli tudi Cd francoskih samospevov Voyage Musical. Na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani je zaposlena od šolskega leta 2000/2001, kjer poučuje klavir in korepetira. Kot korepetitorica je sodelovala z različnimi inštrumentalisti, zadnja leta pa se posveča predvsem delu z mladimi pevci. Učenci in dijaki, ki jim je pomagala pri njihovem umetniškem razvoju, so na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegli vrsto priznanj in nagrad. Na državnem tekmovanju Temsig ji je komisija večkrat podelila posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo. Sodeluje tudi z uveljavljenimi pevci, tako na koncertih kot mojstrskih tečajih. Že vrsto let je aktivna članica Slovenskega glasbenega gledališča. Sodelovala je pri več predstavah - Rdeča kapica, Zmikavt in stara devica, Mož, ki je imel ženo za klobuk, Ex/odus radosti ter Ženitev.

Jan Tominić, saksofon

Jan Tominić (2004) študira na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Mihi Rogina. Svoje glasbeno izobraževanje je pričel leta 2011 v glasbeni šoli Ferdo Livadić pri prof. Bernardu Homanu, od drugega razreda osnovne šole pa vse do konca srednje glasbene šole pa pri prof. Tomislavu Žužku. V času šolanja je sodeloval na različnih solističnih hrvaških regionalnih in državnih ter mednarodnih tekmovanjih (Varaždin Woodwind & Brass leta 2015, 2019 in 2021, EMONA v Ljubljani leta 2015 in 2018, Mednarodno tekmovanje Davorin Jenko v Beogradu leta 2017 in PaMus Flow leta 2021) kot tudi na državnem tekmovanju TEMSIG 2022, kjer zapovrstjo osvaja prve nagrade. Tudi leta 2018 je na Hrvaškem izboru za Evrovizijo mladih glasbenikov v organizaciji HRT izbran za predstavnika Republike Hrvaške na Evroviziji mladih glasbenikov v Škotski pod mentorjem prof. Aljaža Razdevška. Sodeloval je tudi na regionalnih in državnih hrvaških tekmovanjih komornih sestavov, kjer je igral sopran saksofon. Na regionalnih tekmovanjih in 57. državnem je osvojil prve nagrade, na preostalih tekmovanjih komornih sestavov pa druge nagrade. Zaradi odličnega rezultata na 54. solističnem državnem tekmovanju (osvojenih 100 točk) in na 57. državnem tekmovanju komornih sestavov (osvojenih 99,60 točk) je tudi prejemnik dveh Oskarjev znanja. Obiskoval je razne seminarje in delavnice ter nastopal med drugim tudi na festivalu Zagreb Classic s Simfoničnim orkestrom HRT in na Svetovnem kongresu saksofonistov z orkestrom mladih.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava