glasba | Koncert
  • 20.00 - 21.00
  • Glavni trg
    /
  • Vstopnine ni.

Ogenj. Živahnost. Ritem. Življenje. Jeza. Strast. Flamenko.

Izvirne avtorske skladbe na osnovi flamenka, mešane s tradicionalnim flamenkom. 

Mario Keck je pri devetih letih ogled nekega filma o flamenku popolnoma obsedel in ji trasiral pot v življenju. »Flamenka takrat še ni bilo mogoče plesati v osrednji Evropi, je pa ostal v mojem telesu in srcu kot večna ljubezen ali obsedenost, ki čaka, da bo lahko zacvetela.« je nekoč izjavila za medije. Madžarske ljudske in ciganske plese se je začela učiti v začetku najstniških let, kmalu tudi flamenko. Šlo je za zasebne in precej drage ure plesa. Starši so jo nekajkrat odpeljali na plesne tečaje  v Španijo. Po končanem študiju sodobne koreografije na Madžarski plesni akademiji jo je pot odnesla za devet let v Španijo, kjer si je razvijala svojo umetniško kariero. Kot plesalka večinoma izvaja flamenko in različne ciganske plese v madžarskem, španskem, romunskem in turškem slogu. Kot pevka in skladateljica ima več projektov, v nekaterih samo poje, v drugih pa poje in pleše.

Maria Keck je diplomirala iz sodobne koreografije na Madžarski plesni akademiji in postala magistrica glasbene terapije na Univerzi Alcalá de Henares. S flamenkom se ukvarja že več kot dvajset let, devet let je živela v Španiji in delala na najprestižnejših madridskih flamenko odrih z najbolj izstopajočimi domačimi in mednarodnimi umetniki. Je ustanoviteljica in soustanoviteljica več tradicionalnih flamenko in flamenko fuzijskih projektov, kot so De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje umetniške projekte  delavnice in seminarje je predstavljala ter izvajala v Španiji, Italiji, na Madžarskem, v Srbiji, Sloveniji, Nemčiji, na Hrvaškem, v Veliki Britaniji, na Norveškem, Finskem, v Estoniji, Letoniji, na Japonskem, v Argentini in Mehiki. Šest let vodi svojo šolo flamenka v Madridu, imenovano Flamenco Nuevo, trenutno je vodja slovenske flamenko zveze Luna Gitana.

Teo Mandžuka je kitarist, rojen v Reki. Z glasbo se je začel ukvarjati že v zgodnjem otroštvu in začel igrati kitaro pri osnovnošolskih učiteljih, ki jih je obiskoval v Crikvenici. Z igranjem flamenko kitare je pričel pri dvajsetih letih. Nedolgo zatem je pričel skladati avtorsko gradivo. Redno nastopa po vsej Hrvaški in januarja 2019 je izdal petnajst skladb na albumu Spanish Spirit, ki je izšel pri produkcijski hiši Sonoton. Med drugim nastopa pri BIG (Baška International Guitar) Festival, Flamenco Festival Zagreb, Regional Fest, Summer Festivals (Island of Krk). Trenutno živi in dela v Ljubljani.


Maria Keck, vokal, cajon, ples
Teo Mandžuka, kitara

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava