Svobodna univerza ● Univerza v avtoritarnem režimu ● Caffe Budapest

GT22 | ostalo | film, okrogla miza, avdio – vizualni performans, doživetje
  • 16.00 - 20.00
  • GT22
  • Vstopnine ni.

 

 

Svobodna univerza ( Szabad Egyetem) / film / IntimniKino.GT22

(Jonathan Hunter in Lucie Janotová, 2019, 55 min)

Leta 2018 je vlada madžarskega premiera Viktorja Orbana postopoma začela posegati v avtonomnost visokošolskih zavodov. Najprej so sistemsko in sistematično ukinili študije teorije spola (ki v Sloveniji sicer obstajajo samo na III., torej doktorski stopnji), kasneje pa je sledilo še zaprtje Centralne evropske univerze v Budimpešti. Študentje so v protest temu dejanju organizirali zasedbo fakultete, čeprav je bilo zaprtje neizogibno. Dokumentarec The Free University / Svobodna univerza spremlja dogodke v času zasedbe. (napovednik https://thefreeuniversityfilm.com/trailer


Okrogla miza: Univerza v avtoritarnem režimu (SLO, HUN) / okrogla miza / IntimniKino.GT22

Na okrogli mizi se bomo pogovarjali z nekdanjimi študenti Centralne evropske univerze in predstavniki slovenskih fakultet, ki so izpostavljeni raznim pritiskom vlade. Zanima nas, katere študijske smeri avtoritarne (desničarske) vlade vidijo kot »škodljive« in »pohujšljive«, s kakšnimi argumenti pristopajo h krčenju ali zaprtju programov in seveda kaj to pomeni za družbo.


Caffe Budapest / doživetje ulične prehrane / kuhinjaGT22 /

Je skupnostni obrok pripravljen v sodelovanju z mariborčani-kami madžarskih korenin, njihovimi recepti za jedi in pijače  in ostalimi gosti ter publiko.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava