Spremljevalne prireditve

Spremljevalne prireditve | ostalo | Razstava, instalacija
  • 11.00 - 22.00
  • Vstopnine ni.

DJ set

Polner b2b Defune

Klub Wetrinsky, četrtek, 27. avgust, ob 23.00

Od srede do nedelje bo na dvorišču Vetrinjskega dvora pihal okrepljen wetr!
Vsak večer po 22:00 se družimo ob ritmih elektronske glasbe. V sredo in četrtek je vstop prost, v petek in soboto pa je vstopnina 4 eur.
Dogodek bo potekal na prostem, število obiskovalcev je omejeno na 100 ljudi. Obiskovalce vljudno prosimo, da ravnajo v skladu z ukrepi, na prizorišče prihajajo zdravi, uporabljajo zaščitne maske in vzdržujejo varnostno razdaljo.


razstava

Bogdan Čobal: Rumeni kadri

Mikrogalerija, Splavarski prehod 5; razstava bo na ogled od petka, 21. 8., do 30. 10., vsak dan med 11.00 in 22.00, ob nedeljah in praznikih zaprto.

V času letošnjega Festivala Lent 2020 bo od petka, 21. avgusta, v Mikrogaleriji kavarnici (Splavarski prehod 5) na ogled razstava akademskega slikarja Bogdana Čobala. Avtor bo svoja dela, ki jih je poimenoval Rumeni kadri in so bila narejena namensko za prostor Mikrogalerije, razstavljal do sredine oktobra 2020.

V okviru celotnega likovnega opusa Bogdana Čobala zaznamo izredno dinamiko. Avtorjevo večno iskanje ideala med teorijo likovne umetnosti in prakso, je pri umetninah vedno prisotno. Posamezni barvni toni na likovnem polju bijejo boj za prevlado nad dogajanjem in formo, ob enem pa povezujejo celotno strukturo slike v sistem prostora in časa, ki ga sicer zaznamo,  a se ga na likovni površini ne da meriti. Nastali prostor moramo razumeti kot materializacijo in obliko lastnega čutnega zaznavanja v povezavi  s pravili likovnega jezika. Vendar vse to ne temelji na splošnih izkušnjah ali zaznavah, temveč zgolj na naših predpostavkah o prostoru, katerih odsev se ustavi in zrcali v nas. Pomemben element slike je pogosto njen rob, ki napoveduje notranjo obliko, tako da okolica določa notranjost. Vsekakor je barva vedno pomemben likovni element in je relativne narave, saj jo vsak  izmed nas razume in vidi drugače. Brezmejnost prostora je tako vsesplošno prisotna predvsem zato, ker je z robom sama po sebi omejena. Čobalovo abstraktno slikarstvo vsebuje prepoznavne elemente in predmete, ki jih avtor pogumno kopiči od roba in da v center barvne površine. Umetnine na razstavi Rumeni kadri so bile narejene v zadnjem obdobju, namensko, za Mikrogalerijo in prostor z njimi močno pridobi na dodani vrednosti. (Olga Butinar Čeh, prof. umet. zgodovine)

Bogdan Čobal se je rodil leta 1942 v izgnanstvu v Zrenjaninu v Vojvodini (v Srbiji). Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1967 diplomiral. Nato je delal kot likovni pedagog in kot izredni profesor za slikarstvo, risanje in likovno teorijo na Oddelku za slikarstvo Pedagoške fakultete v Mariboru. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, bil je predsednik Umetniškega sveta regionalnega Društva likovnih umetnikov Maribor in je za svoje delo prejel številne nagrade in priznanja, med katerimi bi izpostavili Glazarjevo nagrado za življenjsko delo (2019). Živi in ​​ustvarja v Mariboru.


Instalacija

Aleksandra Saška Gruden: Pridi k meni

Židovski trg, 25. 8. do 9. 9. 2020; predvajanje zvočnega dela: od torka do petka, med 15:00-17:00.

Družbo pojmujemo kot celoto medčloveških odnosov. Vsakdo se vključuje v različne odnose z drugimi ljudmi, ki so lahko intimni, družinski, superiorni, formalni, neformalni, sovražni, itd. Za vzpostavitev družbenega odnosa sta potrebna družbeni stik ali interakcija in sporazumevanje ali komunikacija.

Danes so družbeni odnosi razširjeni na družabna omrežja ali platforme, ki gradijo in odražajo skupne interese in/ali aktivnosti. Glavna značilnost spletnih družbenih omrežij je nudenje posamezniku možnost vzpostavljanja in ohranjanja stikov z ljudmi, ki jih morda sicer ne bi spoznal. S pomočjo spletnih družbenih omrežij gradimo novo, obsežnejšo mrežo poznanstev in pridobivamo prijatelje. Vsi ti spletno zgrajeni odnosi oz. omrežja zajemajo ogromno število uporabnikov, katerih članstvo ni stabilno, vsakdo lahko prosto vstopi ali izstopi.  Na drugi strani pa so družbena omrežja, tako kot številne druge mreže, urejena s pridihom ne-naključnosti. To pa zato, ker si še tako naključne stike, s katerimi se povežemo v večjo mrežo, ne izberemo čisto naključno.

Vsak posameznik ima zavestno ali nezavedno v mislih nekatera merila in pričakovanja, ki naj bi jim njegovi (novi) prijateljski stiki zadostili. Takšna merila odražajo tudi omrežja namenjena navezovanju stikov med nasprotnima spoloma. Platforme kjer se lahko spoznavajo moški in ženske, tkejo prijateljstva ter morebitne tesnejše zveze. Danes so takšne spoznavne platforme razširjene, saj je zaradi hitrega in natrpanega načina življenja družabni del okrnjen ali vsaj porinjen na rob vsakdanjih obveznosti. Pri tem je pomembna pripravljenost za spoznavanje drugih, obenem pa spretnost pri izražanju ter način, ki lahko pritegne ali odbije morebitno simpatijo.

Projekt, ki nosi naslov Pridi k meni ...izhaja iz tovrstnih sporočil, ki jih pošiljajo uporabniki spoznavnih portalov izbrani simpatiji. Osredotoča se na pisana besedila, ki v kratkih stavkih, včasih več pomenskih besedilih, zgoščeno in obenem nazorno, prepričujejo, da so oni najboljši in da iščejo nekoga, ki je zanje popoln.

V delu, ki je sestavljeno iz dveh segmentov avtorica z zvočnim posnetkom reinterpretira stanja, ki jih sporočajo uporabniki spoznavnih portalov. Pri tem preizprašuje zaznavanje in dojemanje tega, kako se v strukturi vzpostavljajo subjekti in objekti. V drugem segmentu projekt zajema Židovski trg kjer v spremljajočih zapiskih v obliki prostorske instalacije podaja konkretno/osebno razmišljanje o poteku izgradnje odnosa do sebe in do drugega.

Projekt tako izhaja iz razmislekov kaj pravzaprav dela nek subjekt predmet želje (pogleda) drugega. Preko ponavljanja in re-prezentacije vzpostavlja začasne parametre smisla in pomena nekega dejanja, besede, umetniškega izraza. S konceptualno zasnovo, ki se razširja v polje literature obenem pa je vizualno sporočilen, preizprašuje relacije med uporabniki javnih spoznavnih platform ter nivoje komunikacije, ki ustvarjajo (naj bi ustvarjali) neke odnose. Kaj je danes sprejemljivo, kje so meje intime, kaj je osebni prostor in ali ta sploh obstaja!?

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava