Spremljevalne prireditve

Spremljevalne prireditve | ostalo | Razstava, instalacija
  • 11.00 - 22.00
  • Vstopnine ni.

razstava

Bogdan Čobal: Rumeni kadri

Mikrogalerija, Splavarski prehod 5; razstava bo na ogled od petka, 21. 8., do 30. 10., vsak dan med 11.00 in 22.00, ob nedeljah in praznikih zaprto.

V času letošnjega Festivala Lent 2020 bo od petka, 21. avgusta, v Mikrogaleriji kavarnici (Splavarski prehod 5) na ogled razstava akademskega slikarja Bogdana Čobala. Avtor bo svoja dela, ki jih je poimenoval Rumeni kadri in so bila narejena namensko za prostor Mikrogalerije, razstavljal do sredine oktobra 2020.

V okviru celotnega likovnega opusa Bogdana Čobala zaznamo izredno dinamiko. Avtorjevo večno iskanje ideala med teorijo likovne umetnosti in prakso, je pri umetninah vedno prisotno. Posamezni barvni toni na likovnem polju bijejo boj za prevlado nad dogajanjem in formo, ob enem pa povezujejo celotno strukturo slike v sistem prostora in časa, ki ga sicer zaznamo,  a se ga na likovni površini ne da meriti. Nastali prostor moramo razumeti kot materializacijo in obliko lastnega čutnega zaznavanja v povezavi  s pravili likovnega jezika. Vendar vse to ne temelji na splošnih izkušnjah ali zaznavah, temveč zgolj na naših predpostavkah o prostoru, katerih odsev se ustavi in zrcali v nas. Pomemben element slike je pogosto njen rob, ki napoveduje notranjo obliko, tako da okolica določa notranjost. Vsekakor je barva vedno pomemben likovni element in je relativne narave, saj jo vsak  izmed nas razume in vidi drugače. Brezmejnost prostora je tako vsesplošno prisotna predvsem zato, ker je z robom sama po sebi omejena. Čobalovo abstraktno slikarstvo vsebuje prepoznavne elemente in predmete, ki jih avtor pogumno kopiči od roba in da v center barvne površine. Umetnine na razstavi Rumeni kadri so bile narejene v zadnjem obdobju, namensko, za Mikrogalerijo in prostor z njimi močno pridobi na dodani vrednosti. (Olga Butinar Čeh, prof. umet. zgodovine)

Bogdan Čobal se je rodil leta 1942 v izgnanstvu v Zrenjaninu v Vojvodini (v Srbiji). Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1967 diplomiral. Nato je delal kot likovni pedagog in kot izredni profesor za slikarstvo, risanje in likovno teorijo na Oddelku za slikarstvo Pedagoške fakultete v Mariboru. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, bil je predsednik Umetniškega sveta regionalnega Društva likovnih umetnikov Maribor in je za svoje delo prejel številne nagrade in priznanja, med katerimi bi izpostavili Glazarjevo nagrado za življenjsko delo (2019). Živi in ​​ustvarja v Mariboru.

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava