Sounds of Slovenia • Trio Raiven

Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb, se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji.

SOUNDS OF SLOVENIA TRIO

»Prava tradicija ni relikt preteklosti, ki je nepovrnljivo odtekla, je živa sila, ki oživlja in ozavešča sedanjost.« Igor Stravinski, Poetic in Music in the Form of Six Lessons

Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb, se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki nam bo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Za najnovejšo produkcijo so pripravili povsem nov repertoar, sozvočje ljudske glasbe in na novo uglasbljene poezije pesnic in pesnikov, kot so I. Cankar, O. Zupančič, E. Kocbek, K. Šuler, K. D. Kajuh, S. Kosovel itd. Ustvarjalci so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Ljudska glasba je spomin iz davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih pokrajin, avtorska pesem je »vzmet duha« (Kocbek), ki to raznolikost povezuje. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza.  Kot ambasadorji slovenske kulturne in naravne raznolikosti s svojim zanimivim nastopom večkrat prisostvujejo na različnih festivalih in prireditvah v tujini (Kitajska, Indija, Velika Britanija, Izrael, Irska, Italija, Argentina itd).

Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje.


SOUNDS OF SLOVENIA TRIO/TRIO SOZVOČJA SLOVENIJE
Gregor Volk, vokal, kitare, orglice
Janez Dovč, harmonika, vokal, elektronika
Goran Krmac, tuba, topotalnik
Gostje: Pevska skupina Maroltovke


RAIVEN (pričetek koncerta ob 21:30)

Raiven, vokal, električna harfa
Luka Beljan, violina
Žan Beljan, violončelo, električno violončelo in looper

Raiven se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih, ko se je vpisala na ljubljansko Glasbeno matico. S harfo je končala tako nižjo kot srednjo glasbeno šolo. Srednjo šolo je sicer obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, smer harfa, džezovsko petje in solopetje, ter program umetniške gimnazije. 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje − opera), kjer je diplomirala leta 2018. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. 

Širši javnosti se je predstavila leta 2014, ko je izdala pesem Jadra, ki je nastala v sodelovanju s Tadejem Koširjem (Muff) in Jernejem Kržičem (Neomi, Zebra Dots) in zanjo posnela tudi videospot. Leta 2017 je izdala svoj prvenec Magenta. Za album je leto kasneje prejela zlato piščal − slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. V drugi polovici leta 2018 pa je odpotovala v London, kjer je začela svoje novo glasbeno poglavje. Tega je naznanila s singlom Nisem kriva. Ustvarjanje v Londonu je zaokrožila z EP-ploščo REM, ki jo je ustvarjala od septembra 2018 z mednarodno produkcijsko ekipo, med drugim tudi v studiu Metropolis.

Na Emi se je prvič predstavila leta 2016 s pesmijo Črno bel in zasedla drugo mesto. Leto pozneje je bila s pesmijo Zažarim tretja. Na izboru Ema se je predstavila tudi v vlogi voditeljice izbora, ko je skupaj z Vidom Valičem lani vodila finale. Tretjo vrnitev na Emo pa povzema Kaos.

Svojo avtorsko glasbo je preselila na odre in začela graditi glasbeno-vizualno predstavo, s katero se je predstavila na mednarodno priznanem festivalu EXIT v Novem Sadu, kjer je julija 2019 nastopila na tretjem največjem odru festivala. Še pred tem je bila nosilka glasbenega programa na festivalu Parada ponosa v Ljubljani, kjer se je pod njenim odrom zbrala več kot 2.500 glava množica. Povrhu vsega pa je v poletje zakorakala tudi z akustičnimi predelavami svojih skladb, ki v živo dobijo novo − elektronsko-godalno − dimenzijo. S predelano zvočno podobo v živo se je ob koncu lanskega in začetku letošnjega leta podala na koncertne odre po Sloveniji, kjer je predstavljala svoje avtorske skladbe v polakustični oz. polelektrični podobi.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava