Slovenski kitarski kvartet

Slovenski kitarski kvartet​​​​​​​ sestavljajo štirje slovenski kitaristi, ki so diplomirali na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Spored

Luka Sorkočević: Simfonija št. 3 v D-duru (prir. SKK) 
I. Allegro
II. Andante
III. Presto

Nikolaj Rimski-Korsakov: Španski capriccio op. 34 (prir. W. Kanengiser)

Leo Brouwer: Acerca del cielo, el aire y la sonrisa/O nebu, zraku in nasmehu
I. La ciudad de las mil cuerdas/Mesto tisočerih strun
II. Fantasia de los ecos/Fantazija odmevov

Luigi Boccherini: Uvod (Grave assai) in Fandango (prir. J. Sparks) (iz Kvinteta za godala in kitaro št. 4 v D-duru, G. 448)

Peter Šavli: Latino suitaza Slovenski kitarski kvartet
I. Bossa-nova
II. Tango-Milonga
III. Salsa 


Slovenski kitarski kvartet sestavljajo štirje slovenski kitaristi, ki so diplomirali na ljubljanski Akademiji za glasbo: Izidor Erazem Grafenauer, Mario Kurtjak, Simon Krajnčan Fojkar in Aljoša Vrščaj. Skupaj igrajo od leta 2012, redno koncertirajo po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji ter pripravljajo različne zanimive in odmevne projekte, kot so turneja GM oder po Sloveniji in v Zagrebu leta 2013, na kateri so med drugim krstno izvedli Glasbo za morske pošasti Nejca Kuharja, in prva izvedba Rodrigovega Concierta Andaluz v Sloveniji s Simfoničnim orkestrom Cantabile v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma leta 2014. Leta 2015 so naredili in prvič izvedli novo priredbo Ipavčeve Serenade za godalni orkester, krstno izvedli duhovito skladbo Slovenski potpuri Maria Kurtjaka, sodelovali na avtorskem večeru skladatelja Petra Šavlija na Tednu kitare v Postojni in pripravili cikel koncertov glasbe J. S. Bacha z naslovom BWV 330 ob 330. obletnici njegovega rojstva. Leta 2016 so nastopili na Kitarskih dnevih Akademije za glasbo, na 20. Glasbenem poletju v Bohinju, na Gallusfestu, na GŠ Jesenice in v ciklu »Klassik in St. Johann« v Rožu (Avstrija). Leta 2017 so na celovečernem koncertu na 6. Tednu kitare v Postojni med drugim krstno izvedli skladbo Latino suita, ki jo je prav za Slovenski kitarski kvartet napisal Peter Šavli, in novembra koncertirali še v ciklu Vesperae Musicae v Celju, lani pa so nastopili v dvorani Bamberg v Beljaku (Avstrija). Od leta 2015 vsako leto nastopijo še na Poletni šoli kitare v Črnomlju, na kateri so vsi štirje tudi mentorji. Njihovo izvedbo skladbe Fantasy journey je možno slišati na avtorski zgoščenki Miroslava Lončarja, ki ga je izdala založba D’Oz. Letos so v Karlovcu nastopili tudi na avtorskem večeru tega hrvaško-ameriškega skladatelja. 

Izidor Erazem Grafenauer je univerzitetni dodiplomski študij kitare zaključil leta 2013 v razredu prof. Andreja Grafenauerja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 2018 pa je zaključil še specialistični študij kitare pri prof. Istvanu Römerju na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Kot solist nastopa z orkestri, kot so Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor, Komorni godalni orkester iz Klaipede in Dubrovniški komorni orkester. Je večkratni prvonagrajenec domačih in tujih tekmovanj, med drugim tudi na mednarodnem tekmovanju Enrico Mercatali v Gorici in Concorso Fernando Sor v Rimu. Je tudi dobitnik dveh Prešernovih nagrad Akademije za glasbo v Ljubljani. Poleg klasične kitare igra tudi brenkala iz obdobja renesanse in barok (lutnja, teorba, baročna kitara ...), hkrati pa se ukvarja tudi s flamenkom. Julija 2017 je v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju opravil magisterij iz lutnje, od leta 2014 pa deluje kot asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje lutnjo in historična brenkala. Leta 2018 je pri založbi Divya records izšla njegova prva solistična zgoščenka z skladbami za baročno lutnjo Adama Falckenhagna in Silviusa Leopolda Weissa, v letu 2019 pa bo pri založbi Baros records izšla zgoščenka s skladbami za solo kitaro in kitaro v komornih skupinah slovenskih avtorjev. 

Simon Krajnčan Fojkar je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju in srednjo glasbeno šolo pri prof. Jerku Novaku v Ljubljani. Nato je študiral kitaro pri prof. Katji Porovne Silič na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z najvišjo oceno diplomiral leta 2012. Kot solist je znan predvsem po izvedbah del skladatelja Francisca Tárrege, kmalu bo izdal zgoščenko z izključno temi deli. Je profesor kitare in vodja aktiva brenkal na Glasbeni šoli Jesenice. Pogosto nastopa v duetu z Aljošo Vrščajem, s katerim sta po odmevni turneji GM oder prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Poleg raznovrstne aktivnosti kot klasični kitarist pa je tudi član punk rock skupine, ki je pred kratkim izdala svoj tretji album.

Aljoša Vrščaj je kitaro začel igrati pri 16 letih. Najprej ga je učil Zdravko Kunič, nato je obiskoval Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani pri prof. Žarku Ignjatoviću, zatem pa kitaro študiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z odliko diplomiral leta 2012. Med študijem je prejel tudi Prešernovo nagrado. Poleg tega je zaključil tudi dodiplomski študij prevajalstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Koncertira predvsem v komornih skupinah, poleg kvarteta tudi v kitarskem duu s Simonom Krajnčanom Fojkarjem in duetu s svojo ženo violinistko Tino Vrščaj. Je profesor kitare na Glasbeni šoli Črnomelj in odličen organizator glasbenih dogodkov, saj že pet let zapored zelo uspešno organizira Poletno šolo kitare v Črnomlju. 

Mario Kurtjak je kitarist, profesor kitare, skladatelj, kemik in doktor znanosti. Na Akademijo za glasbo v Ljubljani je bil sprejet pri 16 letih kot izreden talent in leta 2010 diplomiral summa cum laude v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2018 je z odliko zaključil tudi podiplomski študij kitare na sloviti Royal Academy of Music v Londonu, kjer je študiral pri prof. Michaelu Lewinu, Davidu Russellu in Fabiu Zanonu ter prejel nagrado fondacije Blyth Watson. Je prejemnik več prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, nagrade Antonia Tarsie, februarskega priznanja ter Škerjančeve in Prešernove nagrade. Redno koncertira po Sloveniji in tujini kot solist in član različnih komornih skupin, s pestrim repertoarjem vseh obdobij in stilov, ki včasih vključuje tudi njegove lastne skladbe in priredbe slovenske glasbe. 


Slovenski kitarski kvartet

Erazem Izidor Grafenauer, kitara
Simon Krajnčan Fojkar, kitara
Mario Kurtjak, kitara 

Aljoša Vrščaj, kitara

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava