Simpatico ● Papir

SIMPATICO (pričetek koncerta ob 20.00)

Rok Vilčnik, vokal
Marko Zaletelj, kitara
Luka Herman Gaiser, kontrabas
Jože Zadravec, bobni
Sebastijan Duh, klavir

Glasbena skupina je nastala kot priložnostni projekt Mariborskih dnevov knjige, kmalu pa s pesmimi, kot sta Valerija in Maribor zjutraj, postala eden vodilnih generatorjev mestne glasbene scene.

V dobrem letu svojega obstoja je Simpatico hitro prodrl na slovenske glasbene odre in oplemenitil slovensko radijsko krajino. Na to najbrž vpliva tudi to, da je soavtor in gonila sila projekta pesnik in dramatik Rok Vilčnik, ki je zaslužen nekaj najuspešnejših glasbenih podvigov v zgodovini domače glasbe, na primer za Papir in Pliš. Vilčnik piše besedila tudi za druge izvajalce, kot so Severa Gjurin, Maja Keuc, Neisha in Bilbi. Kot pri svoji prvi glasbeni skupini Patetico, je tudi tokrat klasične popevke svetovne glasbene zakladnice prelil v slovenski jezik. Pesmi, ki jih lahko slišimo v slovenski priredbi, so What a wonderful worldAutumn leavesIsn't she lovelyFly me to the moonHow deep is your love, Can’t buy me love, Knocking on a heaven’s door in druge. Trenutno ansambel ustvarja lastne avtorske skladbe, ki so jih na zadnjih koncertih tudi že predstavili občinstvu.

Ustvarjalci Simpatica se stilsko ne opredeljujejo. Zanima jih folk rock, spogledujejo se z jazzom, blizu pa jim je tudi počasnejša akustična atmosfera z izpovednimi besedili. Vse skupaj povezuje šansonjerski vokal pesnika Roka Vilčnika, edinstveni kitarski vložki Marka Zaletelja in vrhunska ritem sekcija Luke Hermana Gaiserja na kontrabasu in Jožeta Zadravca na bobnih.


PAPIR – 10 LET PO VIHARJU (gostja Maja Keuc) - koncert se prične ob 21:30

Ana Bezjak, vokal
Maja Keuc, vokal
Igor Bezget, kitara
Sebastijan Duh, klavir
Tadej Kampl, bas
Bruno Domiter, bobni

Letos mineva deset let, odkar je ansambel Papir izdal legendarni prvenec Po viharju

Redkokatera glasbena plošča je tako prodorno posegla v slovensko glasbeno sceno kot novo pojmovanje domače popevke, na način, kot si ga je zamislila ožja in širša družina Ansambla za prosperiranje poezije in glasbe: Ana Bezjak, Maja Keuc, Igor Bezget, Sebastijan Duh, Tadej Kampl, Bruno Domiter, Rok Vilčnik, Gregor in Andrej Stermecki, Marko Gregorič, Maja Pihler – Bilbi, Gregor Zemljič in drugi. Kritika je projekt označila za glasbeni Real Madrid iz Maribora. Kar šest pesmi z albuma je osvojilo prvo mesto najprestižnejše slovenske lestvice Stop Pops 20 in ansambel Papir je v trenutku postal ena najuspešnejših in najbolj poslušanih slovenskih glasbenih skupin. Deset let je že mimo in kljub temu, da vsa ta leta niso izdali nič novega, njihova glasba še vedno ostaja sveža, inovativna in redno prisotna na radijskih valovih. Zato lahko po desetih letih brez pretiravanja zaključimo, da tudi večna. 

In tokrat Papir praznuje znova v popolni in originalni postavi z Majo Keuc!

 

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava