Serafine ● Raiven

SERAFINE (pričetek koncerta ob 20:00)

Valentina Čuden, vokal, klaviature
Dada Kladenik, vokal
Mojca Potrč, vokal

Serafine je vokalni trio, ki ga sestavljajo vokalistke Valentina Čuden, Mojca Potrč in Dada Kladenik – vse tri članice ansambla Opere SNG Maribor. Združujejo se tudi kot vokalne pedagoginje in ob prostem času tudi same rade zapojejo. Tako je nastal trio Serafine, kjer se vokalistke sprehajajo po melodijah pop glasbe iz minulega stoletja. Aranžmaje skladb pa podpisujejo kar same. Na koncertih in prireditvah, kjer nastopajo, pa za klavirsko spremljavo poskrbi Valentina Čuden. 

Že na svojem prvem nastopu z mariborskim orkestrom Toti Big Band v Veliki dvorani slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, so se Serafine uspešno predstavile in požele ogromen aplavz. Kmalu zatem so nastopile v Stari dvorani mariborske opere na samostojnem koncertu imenovanem Around the Music – Z glasbo naokoli – in navdušilo občinstvo razprodane dvorane z izjemnim nastopom. Koncert Z glasbo naokoli poslušalca popelje skozi različna glasbena obdobja. Ne manjkajo blues, swing, rock&roll ali rythm&blues, postaje glasbenega popotovanja pa vključujejo tudi country, muzikal in rock opero.

Od leta 2014 koncertirajo na pomembnih dogodkih po vsej Sloveniji (51. Zlata lisica, Bob leta 2014, Vlado Kreslin v Narodnem domu, Grad Ptuj, KGB, SNG Maribor, Toti Big Band, Salon Maribor, Life Class Hoteli Portorož in drugi).


RAIVEN (pričetek koncerta ob 21:30)

Raiven, vokal, električna harfa
Luka Beljan, violina
Žan Beljan, violončelo, električno violončelo in looper

Raiven se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih, ko se je vpisala na ljubljansko Glasbeno matico. S harfo je končala tako nižjo kot srednjo glasbeno šolo. Srednjo šolo je sicer obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, smer harfa, džezovsko petje in solopetje, ter program umetniške gimnazije. 2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje − opera), kjer je diplomirala leta 2018. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. 

Širši javnosti se je predstavila leta 2014, ko je izdala pesem Jadra, ki je nastala v sodelovanju s Tadejem Koširjem (Muff) in Jernejem Kržičem (Neomi, Zebra Dots) in zanjo posnela tudi videospot. Leta 2017 je izdala svoj prvenec Magenta. Za album je leto kasneje prejela zlato piščal − slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. V drugi polovici leta 2018 pa je odpotovala v London, kjer je začela svoje novo glasbeno poglavje. Tega je naznanila s singlom Nisem kriva. Ustvarjanje v Londonu je zaokrožila z EP-ploščo REM, ki jo je ustvarjala od septembra 2018 z mednarodno produkcijsko ekipo, med drugim tudi v studiu Metropolis.

Na Emi se je prvič predstavila leta 2016 s pesmijo Črno bel in zasedla drugo mesto. Leto pozneje je bila s pesmijo Zažarim tretja. Na izboru Ema se je predstavila tudi v vlogi voditeljice izbora, ko je skupaj z Vidom Valičem lani vodila finale. Tretjo vrnitev na Emo pa povzema Kaos.

Svojo avtorsko glasbo je preselila na odre in začela graditi glasbeno-vizualno predstavo, s katero se je predstavila na mednarodno priznanem festivalu EXIT v Novem Sadu, kjer je julija 2019 nastopila na tretjem največjem odru festivala. Še pred tem je bila nosilka glasbenega programa na festivalu Parada ponosa v Ljubljani, kjer se je pod njenim odrom zbrala več kot 2.500 glava množica. Povrhu vsega pa je v poletje zakorakala tudi z akustičnimi predelavami svojih skladb, ki v živo dobijo novo − elektronsko-godalno − dimenzijo. S predelano zvočno podobo v živo se je ob koncu lanskega in začetku letošnjega leta podala na koncertne odre po Sloveniji, kjer je predstavljala svoje avtorske skladbe v polakustični oz. polelektrični podobi.

 

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava