Rymden

Priporočamo

Prvotna zasedba je na Festivalu Lent nastopila že leta 2001, a čakanje se je izplačalo: nova zasedba, skupina Rymden, je v svetu jazza prava »super-skupina«!

Več kot desetletje je trajalo, da sta basist Dan Berglund in bobnar Magnus Öström po smrti enega najuspešnejših jazzovskih glasbenikov našega časa, pianista Esbjörna Svenssona, znova sestavila klavirski trio. Prvotna zasedba je na Festivalu Lentnastopila želeta 2001, a čakanje se je izplačalo: nova zasedba, skupina Rymden, je v svetu jazza prava »super-skupina«!

V njej so združene izkušnje enega ključnih inovatorjev klavirja na evropskih tleh, norveškega pianista Buggeja Wesseltofta, ki je zaslovel s svojim New Conception Of Jazz, ter ritmična sekcija ene najbolj prodornih skupin v jazzu nasploh, legendarnega e.s.t. (Esbjörn Svensson Trio). Rezultat tega kongenialnega druženja je glasba, ki bo brez dvoma navduševala tudi prihodnje generacije. Medtem ko sta Berglund in Östrom ključni osebnosti pri založbi ACT music, pianist Wesseltoft lastnoročno skrbi za promocijo glasbenikov izpod okrilja založbe Jazzland, s čimer je vsak po svoje pomembno gonilo skandinavske scene. V glasbi slišimo tipično skandinavsko atmosfero in melanholijo, skupina pa poseže tudi na polje sodobnega jazza, klasične glasbe, filmske glasbe in – izraziteje in močneje kot e.s.t. – tudi po rockovskih prvinah. Rymden so brez dvoma ena večjih atrakcij evropskih jazzovskih odrov v letu 2020, ko bodo ekskluzivno nastopili tudi v Sloveniji.


RYMDEN  (NOR, SWE)

Bugge Wesseltoft, klavir, klaviature, efekti
Dan Berglund, bas
Magnus Öström, bobni, tolkala

 

Lokacija

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava