StopTrik | ostalo | Film
  • 21.00 - 22.00
  • Obrat
    /
  • Vstopnine ni.

Animacije evropske mreže festivalov Animamus, projekcija, 55min

Mednarodni filmski festival StopTrik v produkciji Pekarne Magdalenske mreže vabi na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem sestavljajo stop animacije in animacije drugih tehnik v treh kuriranih programih. V prvem si ogledamo filme mreže evropskih festivalov animiranega filma Animamus, v drugem in tretjem pa izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik lanske edicije festvala StopTrik. Program sestavljajo večplastni in intrigantni filmi, ki preoblikujejo naše razumevanje animiranega filma in si upajo pod vprašaj postaviti ustaljene poglede na svet.

Prvo projekcijo sestavljajo animacije novo ustanovljene mreže festivalov animiranega filma Animamus, katere del je tudi StopTrik. Edinstvena priložnost, da si v slabi uri ogledamo filme, ki kar najbolje predstavljajo bistva partnerskih festivalov, njihovo poslanstvo, profil in način na katerega delujejo v skupnosti.

Film HIDE Daniela Graya je estetsko osupljiv in psihološko težek, saj se dotika teme travme in podzavesti. Glede na običajno lahkotno vzdušje na tem sončnem, obmorskem, poletnem festivalu je bila posebna omemba na festivalu Supertoon IAF 2022 precej presenetljiva. Filma, ki zastopata festival Balkanima in neodvisno produkcijsko hišo Kinematika, sta LINIJE Ivana Stojakovića in ŽIVLJENJE V ZGODBI Aleksa Gajića. Prvi združuje slikarstvo, kolaž, stop animacijo, tradicionalno in digitalno animacijo, nastal pa je med prestižno umetniško rezidenco "Maison des auteurs" v francoskem Angoulêmu. Aleksa Gajić je priznani srbski avtor stripov, njegova pripovedna animacija pa je satira na pop kulturo, potrošništvo in sodobno politiko. Animatorja filmov, ki zastopata makedonski festival Flipbook iz Skopja, Krste Gospodinovski (SNAKELET) in Ivan Ivanovski (OBRAZEC B16), nista le avtorja animiranega filma, ki ju zanimata eksperimentalna forma in pripoved, temveč sta oba tudi programska direktorja tega najnovejšega art-house festivala, ki se je umestil na zemljevid zanimivih evropskih dogodkov na področju animacije. Program se zaključi s filmom DNEVI, KI JIH (NIKOLI) NI BILO, dobitnikom glavne nagrade festivala Flipbook 2022, ki ga je napisal in so-režiral umetniški vodja Animakoma v Bilbau Pedro Rivero. Gre za duhovit, a srce parajoč prikaz nenavadnih dni, ki jih je naša civilizacija preživela med pandemijo Covid-19.

1. Hide /Hide; Daniel Gray, 2020, Kanada, Madžarska, 10'
Dva brata se igrata skrivalnice. Medtem ko en šteje, se drugi skriva v majhni omarici. Tečejo sekunde, minute, leta in desetletja. HIDE je srce parajoča in prodorna zgodba o družini in nepovezanosti v svetu, ki je vse bolj razdrobljen in neprepoznaven.
Festival: Supertoon International Animation Festival, Šibenik

2. Linije / Lines; Ivan Stojković, 2021, Srbija, Francija, 6'23''
Eksperimentalna vizualizacija osebnega dnevnika, ki govori o težavnem otroštvu in mladosti, se spremeni v zgodbo o družini, generacijah in vseh linijah, ki jih družijo.
Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Beograd

3. Življenje v zgodbi / Living In a Story; Aleksa Gajić, 2021, Srbija, 10'01''
Mladi kurir se znajde v nenavadni situaciji, ko skuša paket dostaviti pisatelju poceni šund romanov.
Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Boegrad

4. Snakelet; Kristina Gacova, Krste Gospodinovski, Zharko Ivanov, 2019, Severna Makedonija, 9'40''
Zlomljen moški, razočaran nad družbo in celotnim svetom, se odloči zapustiti civilizacijo in živeti v divjini. V gozdu spozna nepričakovanega novega prijatelja.
Fecitaval: Flipbook Film Festival, Skopje.

5. Obrazec B16 / Form B16; Ivan Ivanovski, 2018, Severna Makedonija, 8'
Obstaja človek, ki dobi najmanjši kos pogače. Naš junak obtiči v birokratskem labirintu, gre skozi številne absurdne situacije in po ustaljenih in vnaprej predvidenih korakih mu spet uspe končati na začetku.
Fecitaval: Flipbook Film Festival, Skopje.

6. Dnevi, ki jih (nikoli) ni bilo / The Days That (Never) Were; Kevin I. Rodriguez, Pedro Rivero, 2022, Španija / Baskija, 11'
Trije junaki so tik pred tem, da preživijo najlepši čas svojega življenja ... dokler nenavaden pojav, vse prekine.
Festival: Animakom International Animation Community Festival, Bilbao


Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 27. septembrom in 1. oktobrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu (!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmske_i strokovnjaki_nje, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

https://www.stoptrik.com/
https://www.facebook.com/StopTrikFestival
https://www.instagram.com/stoptrik/
https://pekarnamm.org/
https://www.facebook.com/pekarnamm
https://www.instagram.com/pekarnamm/ 


Obrat na Trgu revolucije 9 je relativno nov umetniški prostor, namenjen umetnosti in participaciji. Programsko ga upravlja Pekarna Magdalenske mreže, ki Obrat namenja dvema področjema: participaciji mladih (posveti, delavnice, izobraževanja, vizualne, avdiovizualne in uprizoritvene vsebine) ter umetniškim dejavnostim (razstave, predavanja, okrogle mize, pogovori z umetniki, produkcijske delavnice animacije).

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava