Pero Lovšin

PERO LOVŠIN 

Peter Lovšin, vokal
Rihardom Zadravec, harmonika
Žan Kranjc, kitara, jaz kitara, vokal, orglice

Pionir jugoslovanskega Novega vala in eden pomembnejših slovenskih avtorjev in frontmanov rock glasbe. V 40 letih ustvarjanja je izdal 10 samostojnih  plošč in še 10 z drugimi različnimi skupinami. Napolnil in razprodal je največja slovenska koncertna prizorišča in dvorane. Ob 40-letnici ustvarjanja je režiser Jani Sever o njem posnel igrano dokumentarni film z naslovom Pero Lovšin – Ti lahko. Zadnja plošča iz leta 2017, Območje medveda, je bila odlični sprejeta tako med poslušalci kot tudi glasbenimi kritiki.

Peter Lovšin je za svoje delo prejel vrsto odmevnih cehovskih nagrad, začenši leta 1980 s takrat prestižnim priznanjem sedem sekretarjev Skoja za debitantski album Pankrtov Dolgcajt. Dve leti pozneje so postali Pankrti rockovska skupina leta v Jugoslaviji po izbiri revije Džuboks. Lovšinova druga skupina Sokoli je osvojila zlato noto za najboljši rockerski bend v Sloveniji,  Peter pa najvišji nagradi pri nas, tudi za svoja solistična albuma Hiša nasprot sonca in Zadnji križarski pohod, za svoje nosilce zvoka pa je prejel tudi več zlatih in srebrnih plošč.

Kot posebno zanimivost velja omeniti Lovšinov prispevek pri prvem rock muzikalu pri nas, Shakespearovi Komediji zmešnjav, saj je bil pri predstavi, ki je v drami SNG v Ljubljani naletela na izreden odziv občinstva, avtor vseh songov.  Obenem pa je bil tudi član Odbora za rokenrol (Tomc, Vidmar, Razbornik, Lovšin), ki si je za cilj postavil prenovo Kina Šiška v tako institucijo kot jo poznamo danes. 

Petra poznamo tudi kot avtorja več športnih himen, za vedno pa bo ostala v spomin zapisana njegova zgodovinska Slovenija gre naprej.

 

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava