Nika Švarc, violončelo; Marina Panova, klavir

Spored

Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-Duru, op. 102/2
I. Allegro con brio
II. Adagio con molto sentimento d’affetto
III. Allegro

Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v e-molu, op. 38
I. Allegro
II. Adagio
III. Allegretto


Nika Švarc je pričela z glasbenim izobraževanjem pri osmih letih pod vodstvom očeta Igorja Švarca. Leta 2009 se je vpisala na Deželni konservatorij za glasbo v Celovcu, kjer se je učila v razredu Igorja Mitrovića in leta 2013 z odliko zaključila diplomski študij. Nika se je redno udeleževala državnih tekmovanj TEMSIG, kjer je leta 2009 prejela tretjo in leta 2012 drugo nagrado. V času študija v Celovcu je večkrat koncertirala na matinejah avstrijskega radia ORF, izvedla Variacije na rokokojsko temo P. I. Čajkovskega kot solistka s KSO orkestrom v celovški Koncertni dvorani, igrala s pianistom Davorinom Morijem v ciklu GM oder v organizaciji Glasbene mladine Slovenije ter nastopila kot solistka z orkestrom Mladi ljubljanski solisti. Leta 2011 je Nika iz velike ljubezni do komorne glasbe v Celovcu osnovala godalni kvartet Furiant, v katerem igra še dandanes. Leta 2013 je bila kot članica kvarteta sprejeta na magistrski študij komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu, v razred priznanega profesorja Eberharda Feltza. Oktobra 2016 so štirje člani kvarteta uspešno zaključili študij v Berlinu in sedaj koncertirajo ter poučujejo po Evropi in svetu. Zaradi želje po nadaljnjem izobraževanju kvartet trenutno deluje pod mentorstvom profesorja Heimeja Müllerja, bivšega člana svetovno poznanega godalnega kvarteta Artemis. Od leta 2017 Nika nastopa v duu s pianistko Marino Panovo. 

Nika je kot članica Furiant kvarteta večkratna nagrajenka na mednarodnih tekmovanjih. Na tekmovanju za nagrado Boris Pergamenščikov 2016 v Berlinu je kvartet prejel prvo nagrado, na tekmovanju za evropske mlade godalne kvartete fundacije Irene Steels-Wilsing v Berlinu, prav tako leta 2016, pa tretjo. Oktobra leta 2015 se je Nika vpisala v solistični študij violončela na Visoki šoli za glasbo in igro v Rostocku pri profesorjih Thomasu Kaufmannu in Valentinu Radutiu ter leta 2019 zaključila prvo stopnjo. Magistrski študij violončela nadaljuje v razredu profesorice Natalie Clein. Med njene pomembnejše koncerte sodijo nastopi na festivalih Rheingau, Bodensko jezero, Gezeitenkonzerte ter Brahmsov festival v Nemčiji, na festivalih Stellenbosch v Južni Afriki, Aix-en-Provence v Franciji, Wörthersee v Avstriji, Eufonia v Romuniji, v koncertnem ciklu Amici della Musica v Vidmu in Archipelago concerti v Benetkah; v Sloveniji pa v koncertni sezoni DPG Koper Amabile, v sklopu Hiše kulture v Celju, na Festivalu Lent v Mariboru, v sezoni Imaga Slovenije v Ljubljani in na Ursus festivalu v Zagorju. 

Na festivalu Eufonia leta 2018 je Nika v okviru mojstrskega tečaja prvič poučevala komorno glasbo. 

Kot solistka in komorna glasbenica se je Nika izpopolnjevala pri članih kvarteta Casals, Belcea, Artemis, Kuss, Hagen, pri Heimeju Müllerju, Günterju Pichlerju, Donaldu Weilersteinu, Gerhardu Schulzu, Reinerju Schmidtu, Jens-Petru Maintzu, Leonidu Gorokhovu, Kristin von der Goltz in drugih. 

Niko poleg stare zanima tudi sodobna glasba. Sodelovala je z znanimi skladatelji, kot so Helmut Lachenmann, Martón Illes ter Matija Krečič; s kvartetom je posnela skladbo Gran Torso Helmuta Lachenmanna in leta 2019 krstno izvedla novo skladbo Hur-ter II, ki jo je po naročilu za kvartet napisal Martón Illes. Pomemben del Nikinega glasbenega izražanja je tudi igranje baročnega čela. Od leta 2011 do 2019 je bila Nika članica in štipendistka fundacije Yehudi Menuhin Live Music Now, katere namen je glasbo približati ranljivim skupinam ljudi, ki nimajo možnosti obiska koncertnih dvoran. Med njimi so bili hudo bolni, ostareli, otroci iz socialno ogroženih družin... Nika redno nastopa na poučnih koncertih za otroke in od leta 2019, v želji, da bi svoje znanje posredovala mlajšim generacijam, poučuje violončelo na glasbeni šoli City-West v Berlinu. Nikin študij je podprlo Ministrstvo za kulturo, fundacija Ad Infinitum, Občina Izola in Dr. Peter Hauber, ki Niki iz osebne zbirke posoja violončelo.

 

Marina Panova je rojena leta 1991 v Jekaterinburgu v Rusiji. S štirimi leti je pričela s poukom klavirja. Leta 2009 je zaključila solistični študij na Uralskem Kolidžu za glasbo, študij nadaljevala na Uralskem konservatoriju v Jekaterinburgu, kjer je z odliko diplomirala leta 2014. Šolanje je nato nadaljevala na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu, kjer je 2019 uspešno diplomirala v razredu profesorice Gabriele Kupfernagel. Že v času študija na Konservatoriju v Jekaterinburgu je prejela številne državne in mednarodne nagrade. 

Izpopolnjevala se je doma in v tujini pri znanih profesorjih, kot so Mikhail Khoklov, Denis Matsuev, Sergey Glavatskih, Evgeni Levitan, Natalija Savinova, Viktor Yampolskiy, Boris Andrianov, Adilia Alieva, Denis Severin, Milana Chernyavska, Igor Gryshyin, Eliane Reyes ter Nicolas Bacri. 

Marina nastopa kot solistka in komorna glasbenica v domači Rusiji ter v tujini. Redno igra v duu z violončelistko Niko Švarc. Zelo pomemben del Marinine kariere je poučevanje. Med letoma 2010 in 2014 je bila korepetitorka na Konservatoriju in učiteljica v Filharmoniji za mlade v Jekaterinburgu. Trenutno poučuje na glasbeni šoli Friedrichshain-Kreuzberg v Berlinu.


Nika Švarc, violončelo; Marina Panova, klavir

Nika Švarc, violončelo
Marina Panova, klavir

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava