Meszecsinka (HUN)

Slišimo lahko zvoke šamanov in šumenje vrtečih se dervišev, slišimo grleno petje Inuitov in alikvotno grleno petje iz prostranih sibirskih brezpotij, slišimo tudi uspavanke; vse skupaj pa je zapakirano v atmosfero hipnotičnega transa, ki nas vrača v čas antičnih ritualov.

»…wild and messy, like the soundtrack to the rave at the end of the universe… an East-European Kate Bush or Cocteau Twins… trance-like atmospheres that recall the likes of The Orb and Ozric Tentacles, with the band conjuring up huge waves of rushing sound.« Songlines Magazine, UK

Skupina Meszecsinka se uvršča v sam vrh madžarske scene glasb sveta. Za svoje delo so prejeli številne nagrade, njihov album Awake in a dream (2016) je bil razglašen za world music album leta na Madžarskem. Odlično so se nanj odzvali tudi pri obeh prestižnih glasbenih revijah Songlines in fRoots. Najkrajši opis njihove glasbe bi bil »world music psihadelija«.

Navdih za svoj glasbeni izraz iščejo v glasbenih tradicijah narodov srednje Evrope in Balkana, iz katerih tkejo povsem svoje in unikatno glasbeno tkanje. Na tako stkani leteči preprogi nas Meszecsinka popelje v Čudežno deželo, v kateri se glasbene tradicije pomešajo s flamenkom, psihadeliko, rockom, ritmi balkana in orienta ter eksperimentalnim glasbenim drobirjem.

Na svojem najnovejšem albumu Stand into the deep (2019), ki dobiva še boljše ocene od prejšnjega,  nadaljujejo z značilnim eklektičnim zvokom, ki ga nadgrajuje magični in voluminozni vokal karizmatične pevke Annamarie Olah.


Annamária Oláh, vokal, saz, piščali
Emil Biljarszk, klaviature, kitara
Ferenc Somogyi, bas
Dávid Królikowski, tolkala

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava