Razprodano
glasba | Muzikal

RAZPRODANO!

Laibach predstavlja svoj muzikal!

»Ko slišimo za besedo 'narod' nas prime na muzikal!« Laibach

Ta zelo poseben, apolitično-političen, 'muzikal' oziroma zmes koncerta in gledališča je bil iniciran leta 2019, ko je skupina prejela vabilo dramaturginje in režiserke Anje Quickert, vodje mednarodnega združenja Heiner Müller Gesellschaft, ki je predlagala sodelovanje na predstavi Wir sind das Volk, temelječi na dramskih in poetskih besedilih velikana sodobne nemške literature, Heinerja Müllerja. Premiera tega projekta se je zgodila v berlinskem gledališču HAU (Hebbel am Ufer) 8. februarja 2020, ki sta ji sledili še dve ponovitvi, preden je epidemija začasno zaustavila projekt. Za slovenski prostor je skupina pripravila slovensko verzijo projekta, s katero je konec avgusta 2021 odprla Festival v Celovcu in v septembru dvakrat razprodala še avditorij Kina Šiške. Tudi v mariborskem Avditoriju Lutkovnega gledališča bodo Laibach, skupaj z gosti, uprizorili za dobro uro in  pol visokooktanske domoljubne zabave. Resda gre izvorno za domoljubje, ki temelji na nemški literaturi, ampak domoljubni užitek je univerzalen in zato seveda velja tudi za Slovence – in zakaj ne tudi za Štajerce!


»Takoj, ko se pojavi beseda 'Volk' (narod, ljudstvo, nacija), postanem sumljiv«, je leta 1990 pojasnil Heiner Müller. »To ni moj narod. Zelo dobro sem razumel, zakaj je Brecht vedno vztrajal pri besedi 'ljudstvo' namesto'narod'. Seveda je slogan 'Mi smo ljudstvo'neuporaben, sploh ne vžge.« Protestna zborovanja, ki so leta 1989, ob rušitvi Berlinskega zidu, skandirala »Mi smo narod« in se nato uveljavila kot politični subjekt, takrat niso zvenela neupravičeno. Od takrat je izraz Volk/narod doživel globoke politične spremembe - ne samo v Nemčiji, temveč povsod po Evropi, v ZDA in v svetu. Etnični potencial 'naroda' se je spet razkril, zaradi česar je postal instrument nacionalistične in rasistične izključenosti in danes to geslo predstavlja pravičniško težo mešane ljudske množice, 'ki ima vsega dovolj'. V nekakšni globalni regresiji so se (desni, a tudi levi) populisti združili v fantazmi etnične, socialne, kulturne oziroma verske 'homogene' heterogenosti.  

Projekt Mi smo narod (Wir sind das Volk) končno združuje tisto, kar bi se že davno moralo zgoditi: Laibach in nemški dramatik in pesnik Heiner Müller skupaj. Mita o narodu ni mogoče pokopati, dokler duhovi spodjedajo njegov temelj. »Dialog z mrtvimi se ne sme prekiniti, dokler se ne razkrije, kateri del prihodnosti je bil pokopan z njimi.« - Dobrodošli torej v breznu naroda!

Anja Quickert, režiserka in dramaturginja


LAIBACH

Sodelujejo:
Mina Špiler
Katarina Stegnar
Cveto Kobal
Sašo Vollmaier
Vier Personen Quartet
The Stroj
in njegova svetost Peter Mlakar


Koncertna predstava s finalom, ki publiko popolnoma navduši.
Deutschlandfunk Kultur

Neusmiljena vožnja skozi 'nemštvo', ki samo proizvaja tujstvo in lomi identitete.
Berliner Zeitung

(...) in Laibach spet zveni kot pametnejša verzija Rammsteina. 
Tagesspiegel

Izjemna produkcija režiserke Anje Quickert in slovenskih umetnikov ponuja pomemben vpogled: da je zelo nemško misliti, da so Nemci vedno drugi.
taz

Totalno umetniško delo, med literaturo, filozofijo, politiko in industrijsko glasbo (...).  
kaernten.orf.at


Vstopnica za prizorišče Minoriti – Oder Nove KBM vam vsak večer* po končanem koncertu/predstavi velja tudi kot vstopnica na koncert z jam sessionom Lacha after jam na Minoritih. (*razen v nedeljo, 26. 6.)

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava