Iskanje Aelie (LIB)

K18 | ostalo | razstava

Maribor se ponaša z rezidenčnim programom, ki že od leta 2011 gosti mednarodne in slovenske umetnike.

SobaZaGosteMaribor

Ker umetniki v mestu bivajo, raziskujejo in ustvarjajo mesec ali več jih je mogoče tudi srečati, se z njimi pogovoriti ali vsaj najti sledi njihove kreativnosti. Rezidenčni program SobaZaGosteMaribor si prizadeva sodobno umetnost sneti iz piedestala nedostopnosti, jo vpeti v prostor, jo navezovati na lokalno okolje ali pozicije umetnikov iz drugačnih kulturnih okolij preizkušati skozi lokalni kontekst.

Že četrto leto, v modulu, ki daje možnost mladim umetnikom, sodelujemo z začetnikom slovenske video umetnosti Miho Vipotnikom. S tem izjemenim filmarjem, ustvarjalcem in pedagogom, ki že več kot 10 let poučuje v Libanonu na dveh prominentnih univerzah, vsako leto pripravimo intenzivno poletno rezidenco z izstopajočimi študenti in mladimi umetniki. 

Aelia Hazil (00/00/0000) je palestinska vizualna umetnica, ki obstaja in ustvarja sredi obleganega Libanona.  Njena umetniška praksa vključuje predvsem 3D skeniranje, fotogrametrijo, digitalno fotografijo, CGI (computer generated imagery) in glitch umetnost. Svoje umetniško delovanje je začela kot travel bloggerka na Instagramu, kjer je dokumentirala svoja virtualna potovanja v Palestino z ustvarjanjem dokumentacije potovanj preko aplikacije za 3D skeniranje, imenovane display.land, pri čemer je upodabljala dejanske prostore in ljudi okupirane Palestine. V procesu apropriacije in združevanja teh podob se konstruira identiteta Aelie Hazil na podlagi umišljenega spomina, pri čemer instagram račun služi kot medij pripovedovanja animirane zgodbe nematerialne osebe, ki poskuša premagati meje. Delo Hazil se osredotoča na politike, ki so implementirane in pospešene skozi internet ter prevprašuje mit virtualnega sveta brez meja.  


Organizator: Pekarna magdalenske mreže – Soba Za Goste

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava