Damir Imamović: Singer of Tales (BIH, TUR, USA)

Razprodano

RAZPRODANO!

Imamovićeva glasba je resnično osupljiv primer z ljubeznijo, strastjo in izgubo prežete godbe, ki spričo svoje neskončne virtuoznosti, edinstvene izpovednosti in prepričljivosti slehernemu poslušalcu naježi še zadnjo dlako na telesu.

Damir Imamović je nov glas bosansko-hercegovske tradicionalne glasbe sevdaha in eden najuspešnejših glasbenikov svoje generacije. Vnuk in sin legendarnih izvajalcev sevdalink (torej že tretja generacija) pri tem odkriva zveze z drugimi evropskimi in svetovnimi tradicijami ter tako sevdahu odpira vrata v svet. Njegova virtuoznost in zamaknjena predanost na odru sta primerljivi z največjimi pevci vseh časov, a čeprav bi se Imamović zlahka vpisal v dediščino, ki korenini vse do 15. stoletja, bi bilo to zanj mnogo prelahko. Njegov pristop je namreč prežet z preizpraševanjem tradicije, vplivi globaliziranega sveta 20. in 21. stoletja in je poskus tihega odpora znotraj »bosanskega bluza«.

Za njegovim čudovitim glasom stoji po meri izdelano turško brenkalo (tambur), ki ga igra z jazzovsko lahkotnostjo in sijajen bend: basist Greg Cohen je seveda legenda – ne le, da je »hišni« basist pri Johnu Zornu (med drugim v kvartetu Masada), najdemo ga tudi v skupinah Toma Waitsa, Davida Byrnea,  Louja Reeda, Norah Jones in številnih drugih;  silovita pa je naveza med violinistko Ivano Đurić ter Deryo Türkanom, mojstrom turške 3-strunske lutnje (kemenche). 


DAMIR IMAMOVIĆ (BIH, TUR, USA)

Damir Imamović, vokal, tambur
Derya Türkan, kemenche 
Ivana Đurić, violina 
Greg Cohen, kontrabas

 

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava