Čao Portorož ● Mi2

Razprodano

RAZPRODANO!

V primeru novih sprostitev vladnih ukrepov bodo na voljo dodatne vstopnice, zato nas redno spremljajte na festivalskih straneh in družbenih omrežjih.

Čista jeba, Proklete vijolice, Črtica, Čakal sn te ko kreten ali Ko bil sn še mali pizdun so le nekatere uspešnice, ki bodo odmevala iz grl oboževalcev legendarnih Mi2 na Rotovškem trgu v središču Maribora!


Čao Portorož 

»Pop je (…) enostavno čitljiv, poskočno speven in odmevno udaren.« Miroslav Akrapović, Odzven (Intervju)

»…siguran sam da će i novim pjesmama nadjenuti odlične live izvedbe nakon kojih ćemo odlaziti s koncerata par kila lakši.« Siniša Miklaužić, Muzika.hr (Recenzija)

»…dečki so nazaj s svojim svežim tretjerojencem Pop, ki so ga tokrat z odra veselo razkazali vsem prisotnim. Vsem prisebnim so prikazali samozavesten nastop, vidno so se zabavali in res jih je bilo veselje gledati.« Radio Študent (Recenzija)

»…bold and joyous, permeated by a sense of DIY resourcefulness that brings to mind the golden days of rock, punk and synth-pop in Yugoslavia.« Europavox (preberi)

Nabrita domača zasedba nas pozdravlja z novo, tretjo ploščo Pop. Podivjanemu rokenrolu in sladkosti indie rocka zdaj dodaja elektronske zasuke, ki jih narekujejo odločni udarci ritem mašine in nalezljive sintovske linije. Alter rock 90. let še naprej teče po žilah; evforijo dvigujejo značilni, večjezični vokalni vzkliki, v njihovi pankovski drži pa se še vedno čuti starošolski jugo temperament. Od Portoroža čez cel Balkan, širšo regijo in še dlje – »čao« razumejo povsod.

Čao Portorož sestavljajo Ivian Kan Mujezinović (bas, sint, vokal), Gregor Andolšek (kitara, bas, vokal), Anže Petrič (kitara) in Aljoša Cetinski (bobni). Združeni leta 2009 za potrebe pristnega muziciranja ob petkih zvečer, so nastopili po okoliških klubih, se preizkusili na Klubskem maratonu, šli v tujino in kmalu začutili potrebo, da nastali material izdajo in pokažejo širši množici.

Material za tretji album so posneli v italijanskem Mushroom Studiu in Kif Kifu, produkcijske in snemalne napotke pa je tokrat ponovno dodal Žare Pak, ki je posnetke kasneje tudi zmiksal v Studiu Marsh. Za celostno podobo sedi Mina Fina / Ee.

Njihov album lahko poslušate na Bandcampu.


Čao Portorož
Ivian Kan Mujezinović, bas, sint, vokal
Gregor Andolšek, kitara, bas, vokal
Anže Petrič, kitara
Aljoša Cetinski, bobni


Mi2 

Glasbena skupina Mi2 v nasprotju s prepričanjem večine šteje pet članov, od katerih so štirje po rodu iz majhnega podeželskega kraja Rogatca, vzniklega na stičišču Haloz in Kozjanskega, eden pa iz bližnjega Šmarja pri Jelšah.

Ime Mi2 se prvič pojavi v letu 1995, na slovensko glasbeno sceno pa se zasedba prebije z danes že legendarno skladbo Črtica (1996), kakšno leto zatem pa potrdi svojo prisotnost na njej s skladbo Teta Estera. Po odhodu ustanovnega člana Roberta Firerja – Fikija se takratna zasedba, ki so jo sestavljali še Vojko Hlupič in Vanja Janež ter današnja člana Egon Herman in Jernej Dirnbek razide. V letih 1998 in 1999 se skupini pridružijo vsi manjkajoči člani današnje zasedbe (Tone Kregar, Robert Novak in Igor Orač Peter) in skupaj posnamejo Album leta (2000), ki prinese vrsto uspešnic: Pojdi z menoj v toplice, Pa si šla, Oda gudeki, Ljubezen pod topoli, Najrajši sn pa s teboj pil, s katerimi bend postane stalni gost manjših in večjih koncertnih odrov.

Po pozicioniranju v prvih letih delovanja zasedbe in konsolidiranju benda sledi obdobje objavljanja uspešnih albumov in skladb. V letu 2002 Mi2 izdajo Dečke s Sotle, na katerem se poleg takrat najbolj predvajane skladbe Samo tebe te imam nahajata še uspešnici Odhajaš in Ko bil sn še mali pizdun. Ves čas tudi pridno koncertirajo, letno opravijo od 40 do 50 nastopov, o pavzi pa ne razmišljajo niti v času priprav in snemanja novih izdaj. V letu 2006 izdajo album Dobrodošli na dvor, ki prinese skladbe Sv. Margareta, Zbudi me za 1. maj, Ti nisi ta ter priredbo Indexov Sve ove godine. Predvsem po zaslugi slednje Mi2 prvič pogledajo čez mejo – kot gostje Lačnega Franza nastopijo na koncertih v Zagrebu in Beogradu, povabljeni pa so tudi na koncert v počastitev 40-letnice skupine Indexi v Sarajevu.

Iz albuma Rokenrol (2010), ki ga Mi2 izdajo ob 15 letnici svojega delovanja, predstavijo kar 10 različnih singlov, največ uspeha med njimi pa požanjejo Štajersko nebo, Čakal sn te ko kreten ter Sladka kot med. V istem letu pri Založbi Litera objavijo njihovo Biografijo in Pesmarico, ob koncu leta pa se odpravijo na svojo prvo samostojno turnejo po večjih slovenskih mestih. V letu 2012 izdajo koncertni album Decibeli, na  katerem je zapis njihovih koncertov iz Cvetličarne, Studia 14 Radia Slovenija in akustičnega nastopa v oddaji Izštekani. Z izdajo dočakajo svoj prvi - in to kar trojni vinil, ki ga objavijo pod okriljem založbe ZKP RTV Slovenija.

Oktobra 2014 izide njihov sedmi studijski in skupno osmi album z naslovom Čista jeba. Naslovni komad po pričakovanju postane velika uspešnica, plošča pa kljub izidu proti koncu leta najbolje prodajani album leta 2014 v Sloveniji. Za album in skladbo prejmejo nagradi cehovskega združenja Zlata piščal. Kmalu po izidu se Mi2 odpravijo na svojo peto koncertno turnejo, v okviru katere po dvakrat napolnijo mariborski ŠTUK in ljubljansko Cvetličarno ter Celjski dom.

Leta 2015 na Festivalu dokumentarnega rock filma DORF premierno predstavijo dokumentarni film o skupini z naslovom Kdo = Mi2, s katerim pričnejo obeleževati 20. obletnico skupine Mi2. Vrhunec praznovanja je veliki koncert ob 20. obletnici v razprodani Hali Tivoli v Ljubljani, kjer Mi2 nastopijo pred več kot 7.000 obiskovalci.

V letu 2017 se skupini pridruži klaviaturist Davor Klarič, s katerim Mi2 posnamejo naslednji studijski album, Črno na belem. Skladba Proklete vijolice se kmalu po lansiranju pridruži ostalim uspešnicam skupine. Aprila 2021 pa je album izšel kot vinil, cd in v elektronski obliki.


Mi2
Tone Kregar – Tonč, vokal
Jernej Dirnbek – Dimek, vokal in kitara
Egon Herman – Srajca, kitara
Robert Novak – Flik, bas kitara
Igor Orač – Mali, bobni
Davor Klarič, klaviature

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava