Bežna jesen/Fleeting Autumn (CZE, JPN)

Centralna postaja | ostalo | film, projekcija

Vojtěch Domlátil

2018, CZE/JPN, 8'

Poezija v tehniki stop animacije, nihanje med animacijo, dokumentarcem in eksperimentalnim filmom. Preoblikovanje haiku poezije s 5-7-5 zlogi v avdiovizualno obliko z uporabo 5-7-5 sekundnih posnetkov. Posneto med dvomesečno umetniško rezidenco na Japonskem.


Stop animacija je fascinanten in raznolik medij, ki združuje likovno in filmsko umetnost in gledalca nagovarja zelo direktno, ker oživlja oprijemljive realne predmete in sestavlja filmsko pripoved s hitrim predvajanjem zaporedja fotografij na katerih so mikro premiki animiranih objektov. Festival StopTrik bo letos program Festivala Lent popestril z devet-dnevnim programom, zaporedjem izstopajočih stop animacij iz zadnjih dveh edicij festivala. Vsak dan si bo med 20. in 23. uro mogoče ogledati eno animacijo, ki vas bo pričakala na pročelju Centralne Postaje, ob deltastem izlivu Koroške ceste v čudovito obnovljeni mariborski Glavni trg. Predlagamo, da se oglasite med enim in drugim dogodkom, morda med čakanjem na prijatelje ali še najbolje, da pridete prav zaradi filmov. Vsak dan znova.

Mednarodni filmski festival StopTrik je festival posvečen tehniki stop animacije. Letos obeležuje deseto obletnico in je edini te vrste v Sloveniji ter prvi in edini celo v Evropi. Prostor ustvarja tehniki s sto-letno tradicijo, ki posega v same začetke filma, zelo aktualna in prisotna pa je tudi v sodobnem času. Čeprav je scena stop animacije v Sloveniji šele v razvoju, se lahko pohvalimo s parimi res izvrstnimi animatorji, med katerimi absolutno izstopa mednarodno priznana Špela Čadež,  katere stop animacije so bile predstavljene in nagrajene po celem svetu in ki je med drugim snemala tudi animiran trailer za Netflixovo serijo Orange is the new black. 

Špela Čadež je tudi prva in edina Slovenka, ki je od leta 2019 članica Akademije za film in znanost, ki podeljuje, vsem znane, Oskarje za najboljše dosežke na področju filma. Torej, prav stop animacija, ki jo mnogi napak enačijo in zvajajo na risanke za otroke, je povedla slovenski glas v sam vrh filmske umetnosti.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava