Andropavza ● Vasko Atanasovski & The Uncles from the dark

ANDROPAVZA (pričetek koncerta ob 20:00)

Andrej Predin, vokal, kitara
Marko Vavpotič, bas
Davorin Pavlica, kitara
Blaž Gregorin, bobni

Pred tremi leti je glasbeno druženje dolgoletnih prijateljev Andreja Predina, Davorina Pavlice in Marka Vavpotiča, dobilo krila in postalo skupina Andropavza. Takrat se jim je pridružil prekaljeni bobnar Blaž Gregorin. Vaje so postale daljše in bolj pogoste, kmalu se je nabralo večje število skladb, sledili so prvi koncertni nastopi, ki so jih nezadržno popeljali do studia, kjer so konec lanskega leta posneli svojo prvo skladbo Preštej do tri. Na radijske valove so jo poslali sredi letošnjega februarja, kjer je pritegnila številčno poslušalstvo.

Pesem o prepovedani ljubezni je postala popevka tedna in najpogosteje predvajana skladba Vala 202 meseca marca, svoje mesto si je izborila tudi na drugih radijskih postajah, kjer je kot pesem tedna ali kot izbor na lestvicah priljubljenosti postala stalnica domače glasbene ponudbe.

Skladbo Preštej do tri odlikujeta drugačnost in nevsiljiv pristop. Slogovno je zakopana globoko v izhodišču rock'n'rolla, črpa iz dediščine zgodnjih doo-wop skupin, bluesa in rockabillyja, z izrazitim avtorskim pečatom.

»Hvaležen sem, da so nas ljudje tako lepo sprejeli, to je potrditev, da si zakorakal v pravo smer in da obstaja občinstvo, ki stavi na domačo avtorsko glasbo v slovenščini,« je povedal vodja skupine Andrej Predin. »Veselim se trenutkov, ki so pred nami. Andropavza je skupina, ki temelji na prijateljstvu in iskrenosti. Temu ostajamo zvesti, drugače sploh ne znamo.«


VASKO & THE UNCLES FROM THE DARK (pričetek kocerta ob 21:30)

Vasko Atanasovski, vokal, saksofon & flavta
Miha Petric, el. kitara
Žiga Golob, kontrabas
Marjan Stanić, bobni

»So nekaj najboljšega, kar imamo.« Jaša Lorenčič, Večer

»Vasko Atanasovski Trio je fantastičen! Slišati bi jih moral ves svet.« Zdenko Matoz, Delo

»Glasbeno je Atanasovski ob pomoči zvestih in enako imenitnih članov tria, vsestranskega Dejana Lapanje z električno kitaro in spremljevalnim vokalom ter Marjana Stanića z nikoli mirnimi bobni in tolkali, tako rekočustvaril, vsaj za naše podnebje, popolnoma nov slog.« Mario Batelić, Radio Študent

High Energy Vitamin Music

Legendarni Vasko Atanasovski Trio je je spomladi 2012 izdal znameniti album Come To Me, sledila pa sta še dva: Feel in The Scissors. Albumi so poželi izjemne kritike in močno zaznamovali slovenski in tudi tuji glasbeni prostor. Poleg številnih gostovanj na Hrvaškem, Makedoniji in v Srbiji je zasedba izpeljala kar dve koncertni turneji v oddaljeni Kitajski in Hong Kongu, podali pa so se tudi v London, Nemčijo, Slovaško ter daljšo turnejo po Argentini.

Deset let trajajoči zgodbi tria, v katerem je na kitaro igral Dejan Lapanja, bobne pa Marjan Stanić, se je proti koncu priključil še kontrabasist Žiga Golob. Z letom 2020 pa je kitaro zasedel Miha Petric, zasedba pa se je preimenovala v Vasko & The Uncles from The Dark, kakor so se že predstavili junija 2020 na Athens Music Week, ki je tokrat zaradi posledic epidemije potekal na spletu.

Zasedba štirih izjemnih mednarodno uveljavljenih slovenskih glasbenikov z Vaskom Atanasovskim na čelu s svojimi energičnimi in ekstatičnimi nastopi, vabijo k plesu in stoječim ovacijam. Besedila v angleščini, srbohrvaščini in slovenščini so v glavnem ljubezenska, navdihnjena s humorjem in z izvirnimi, duhovitimi metaforami. S pozitivnimi glasbenimi vibracijami, že sedmo leto, uspešno osvajajo rock, jazz in world music odre.

Avtor glasbe in besedil, Vasko Atanasovski, ki ga sicer poznamo po sodelovanjih s svetovno znanimi glasbeniki (Hindi Zahra, Living Colour, Vlatko Stefanovski...), mojstrskem pristopu do vseh glasbenih stilov ter po izjemnem glasbenem opusu in izvirnosti, je s svojo glasbo prepotoval že precejšen del sveta. Do sedaj je izdal že 15 avtorskih albumov, pred dvema letoma pa je največja založba na Balkanu, Croatia Records, izdala album Best of Vasko Atanasovski, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlja med  zelo redke izbrance, saj je poleg legendarnih Buldožerjev edini s takšnim ugledom.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava