Kvartet Dejana Pečenka je svoj program posvetil ameriškemu jazz pianistu Herbieju Hancocku. Slovenski jazz pianist Dejan Pečenko je s priznanimi glasbeniki, kot so Gernot Strebl (saksofon), Manč Kovačič (bas), Nikolaus Wonisch (bobni) s svojim novim projektom zanetil pravi funky jazzovski ognjemet, v katerem vsi štirje glasbeniki izkažejo svoje velike sposobnosti.

Funkoidni ognjemet!

»Kvartet Dejana Pečenka je svoj program posvetil ameriškemu jazz pianistu Herbieju Hancocku. Slovenski jazz pianist Dejan Pečenko je s priznanimi glasbeniki, kot so Gernot Strebl (saksofon), Manč Kovačič (bas), Nikolaus Wonisch (bobni) s svojim novim projektom zanetil pravi funky jazzovski ognjemet, v katerem vsi štirje glasbeniki izkažejo svoje velike sposobnosti.

Ne glede na to, za katero skladbo gre, ali je to Actual Proof, Dolphin Dance, Butterfly ali One Finger Snap, bi sam Hancock gotovo želel sodelovati na tej intenzivno tkani zvočni preprogi. Dodatni skladbi, ki jih ne najdemo na njihovem najnovejšem albumu Hang up your hangups, Rocket in Watermelon man presegata vsa pričakovanja. Z gotovostjo lahko trdimo, da koncert zleze pod kožo, predvsem zaradi bluesovskega razpoloženja, čvrstega ritma in brezčasnih solističnih vložkov.« (Wolfgang Gaube)

Dejan Pečenko živi in deluje v Sloveniji in Avstriji. Od leta 1989 je zaposlen na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu kot profesor jazz klavirja. Kot jazz pianist je sodeloval na večini festivalov v Evropi: Leverkusen, Lugano, Saalfelden, Wiesen, Moers, Ljubljana, Zagreb, Ascona, Korinthos, Kristianstadt, Salzburg, Nuernberg, Debrecen, Berlin, Burghausen in Maribor. Sodeloval je tudi z evropskimi radijskimi mrežami, kot so ZDF, SAT1, HTV, 3SAT, ÖRF1, TV SLO, RAI, EBU. V svojem glasbenem delovanju je posnel več kot 35 zgoščenk in igral z izjemnimi jazz glasbeniki, kot so Aladar Pege, Erich Kleinschuster, Harry Stoika, Reggie Workman, Doug Hammond, Lee Harper, Barbara Thompson, Boško Petrović, Ernie Wilkins, Karl Heinz Miklin, Don Menza , Pharoah Akklaff, Tom Lellis, Jojo Mayer in še veliko drugimi. Je prvi slovenski jazz pianist, ki je s svojimi originalnimi skladbami v žanru swing, fusion, brazil in latin jazz posnel dva solistična albuma.

Gernot Strebl je študiral na Oddelku za jazz na Univerzi za glasbo v Gradcu v razredu prof. Karl-Heinza Miklina in Heinricha von Kalneina, kjer je junija 2001 tudi z odliko diplomiral jazz saksofon. Dodatno se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih z Bobom Mintzerjem, Daveom Liebmanom in Kennethom Jönssonom. Različni jazz in pop projekti, pri katerih je v zadnjih letih sodeloval, so med drugim Lungau Big Band (Nils Landgren, Randy Brecker, Tony Momrelle, Jiggs Wigham, Bobby Shew), Opus, Yukah, Smart Metal Hornets, UmspannWerk, Reverb Village, Štajerska latinska brata, Inner Urge, Jazztettforum Graz. Strebl redno koncertira v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici, na Kitajskem, v Sloveniji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem in v Bolgariji. Od leta 2000 sodeluje pri različnih produkcijah za Vereinigte Bühnen Graz (Next Liberty, Opera v Gradcu, Graz Schauspielhaus): Jezus Kristus Superzvezda, Opera v Tripennyju, Grimm. Od leta 2002 pa poučuje na glasbeni šoli v Trofaiachu. Sodeloval je pri posnetkih z Lungau Big Bandom, Yukah, Smart Metal Horneti, Dejan Pečenko Quartet, Ulla Ihm, Reverb Village, Tres Allegrias, Jazztettforum Graz (Bernd Luef), Lena Menshell.

Klaus Wonisch je študiral na oddelku za jazz na Univerzi za glasbo v Gradcu pri prof. Manfredu Joselu in prof. Erichu Bachträglu. Dodatno se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Billyju Cobhamu, Davidu Garibaldiju, Ricku Lathamu, Johnu Rileyu in Adamu Nussbaumu. Sodeloval je na posnetkih in koncertih z Jimom Mullenom, Dennisom Irwinom, Leejem Harperjem in Erichom Kleinschusterjem,

Manč Kovačič je diplomiral na Tehniški fakulteti Maribor, Pedagoški fakulteti v Mariboru in Pedagoški fakulteti v Kopru. Kot kontrabasist, bas kitarist in tubist deluje predvsem v Sloveniji, Italiji, Avstriji in Nemčiji. Na oddelku za moderno glasbo in free jazz New Jazz School v New Yorku je študiral v razredu prof. Reggieja Workmana in Busterja Williamsa. Sodeloval je v različnih projektih in festivalih s priznanimi glasbeniki: Brian Abrahams, Dejan Pečenko, Jim Mullen, Jimmy Witherspoon, Steve Bloom, Ratko Divljak, Ladislav Fidri, Zlatko Kaučič, Gilbey Karno, Barry Kerswell, Mike Hennessey, Gabriel Coburger, Lisa Wahland , Chico Freeman in mnogimi drugimi. Veliko svojega časa posveča raziskovanju in vplivu zvoka na človeški um in telo s pomočjo tradicionalnih glasbil in zvočil kot so didžiridu, gongi, afriška tolkala in šamanski bobni. Kot učitelj glasbe za otroke s posebnimi potrebami že vrsto let sodeluje z OŠ Gustava Šiliha v Mariboru. Je vodja in mentor večine programov Zavoda Posluh.


Dejan Pečenko Quartet

  • Gernot Strebl, saksofon
  • Manč Kovačič, bas
  • Nikolaus Wonisch, bobni
  • Dejan Pečenko, klaviature, klavir

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava