32. FOLKART (HUN)

Folkart | folklora in ples | folklorni festival

Trg Leona Štuklja

25. 9.–26. 8. 2020, Maribor, Slovenija
32. mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART 2020


ČEŠKA JE OSTALA DOMA …

Spremembe so stalnica v naših življenjih, pravijo. Nekako smo se jih že navadili, kajne? Čeprav je zelo težko slediti temu spreminjajočemu se stampedu skozi vse koronske pasti. Iz dneva v dan, iz ure v uro.

Tik pred začetkom festivala so morali udeležbo odpovedati mladi Čehi, skupina iz Kyjova, ki je bila s srcem in ogromnim optimizmom pripravljena preplezati vse ovire, samo, da bi lahko prišli na festival, tudi takrat, ko je Češka »porumenela« na covid listi naše vlade. Vendar je bil zalogaj predolgotrajen, v Maribor bi lahko prišli šele ob koncu festivala. Zelo so bili žalostni, vendar smo si obljubili, da se vidimo v boljših, nekoronskih časi. Zagotovo!

In smo šli v akcijo. Iskali ter našli. Super – vskočili so naši »Kudovci«, tokrat muzika, Glasbeni sestav AFS Študent, ki so bili navdušeni nad tem, da bodo nastopili na tradicionalnih folklornih utrinkih v našem mestu. Lahko se bomo prepričali, da so res vrhunski in da »zažigajo« na način, ki ti mimogrede zleze pod kožo.

V sredo dopoldan, najprej na Glavnem trgu, potem pa še na Trgu Leona Štuklja.

Na naše veliko veselje pa se je tudi odzvala folklorna skupina Srpskega kulturnega društva Maribor, ki bo zagotovo dodala posebno energijo letošnjemu Folkartu. Tisto, ki je nam tako blizu. Nastopili bodo tako na torkovi otvoritvi 32. Folkarta kot v sredo na Glavnem trgu ob 19. uri, ko bodo tudi sredi našega mesta vabili na dobršen zalogaj temperamenta ter uživanja ob čudoviti tradiciji svojih prednikov.


NOV PROGRAM FOLKARTA 2020

• torek, 25. 8., 20.00, Dvorana Union: 32. FOLKART - otvoritev (HUN, SLO): vse skupine
• sreda, 26. 8., 10.30, Glavni trg: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART: Glasbeni sestav AFS Študent
• sreda, 26. 8., 11.00, Glavni trg: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 11.30, Trg Leona Štuklja: 32. FOLKART (HUN): Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• sreda, 26. 8., 19.00, Glavni trg: 32. FOLKART (SLO): Srpsko kulturno društvo Maribor
• sreda, 26. 8., 20.00, Športna dvorana Lenart: 32. FOLKART (HUN); Folklorna skupina Bartina, Szekszárd
• 17. 8. – 29. 8, 10.00-15.00, Vodni stolp: 32. FOLKART – RAZSTAVA OKNO V SVET


MADŽARSKA

Folklorna skupina »BARTINA«, Szekszárd

Naša sosednja država Madžarska slovi po golažu in palinki, po čardašu, Franzu Lisztu in Beli Bartoku, in seveda, po barviti tradicijski kulturi. Ima bogato zgodovino, saj so prva madžarska plemena karpatsko kotlino poselila leta 896. Madžarski jezik ni podoben nobenemu sosednjih jezikov ter je le v daljnem sorodstvu s finščino in estonščino. Kar se ljudskega izročila tiče, so Madžari skrajno ponosni na svojo energije polno kulturno dediščino. Z zanosom ohranjajo tipične plese, pesmi in glasbo, ki slovijo po vsem svetu. Zato jim ni treba skrbeti za podmladek. Že skozi vzgojo v vrtcih jim uspeva, da ima vsaka boljša skupina ogromno zaledje v mladih, ki se zavedajo, kako pomembno je ohranjati ljudsko dediščino, ki je identiteta vsakega naroda.

Tako v skupini Bartina, ki obstaja že 54 let, vzgajajo plesalce že v otroški skupini, ki praviloma nadaljujejo z udejstvovanjem pri odraslih. Izvajajo plese iz vseh predelov države, za kar imajo v lasti dragocene kostume, vse ročno izdelane. Sedanji člani so študenti in zaposleni na univerzi, vsi pa so v ansamblu že od ranega otroštva. Njihov repertoar zajema tradicionalne plese iz bogate narodne zakladnice celotne Madžarske, nam pa nekako najbolj znano zveni čardaš, nacionalni ples, ki je v svetu sinonim za madžarsko tradicijo.

Zato kličemo – dobrodošla, Bartina!

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava