Razpis za mlade umetnike s področij kiparstvo, likovna dela, analogne fotografije in literarna dela - prijavite se do 17. maja!

Mladi umetniki, če so kiparstvo, likovna dela, analogne fotografije in literarna dela vaša strast in bi jih želeli razstaviti v okviru našega spremljevalnega programa, se prijavite na Razpis za mlade umetnike: Izodraz in tako pridobite možnost razstave svojih del na različnih lokacijah po Mariboru v začetku poletja.

IZODRAZ je zloženka iz dveh besed; izraz in odraz. S pomočjo projekta želimo mladim prebivalcem Maribora dati možnost, da pokažejo, kako razmišljajo, kako se izražajo, kaj ustvarjajo in čutijo. Navsezadnje smo mladi odraz naše družbe in prihodnosti. 

Vsem, ki se ukvarjate z umetnostjo, želimo ponuditi možnost, da ste kreativni, da pokažete in razstavite svoja dela, dobite strokoven odziv nanje in posledično napredujete v svojem umetniškem izražanju.

Po zaključku razpisa bodo dela pregledana s strani žirije, ki jo sestavljajo strokovni sodelavci iz posameznega področja. Pripravili bodo ožji izbor del, ki bodo razstavljena v sklopu razstav od 8. junija do 8. julija 2018, v okviru spremljevalnega programa Festivala Lent.
Razstava bo potekala na različnih lokacijah v Mariboru (Galerija Festić, Kino Udarnik, Slomškov trg, Glavni trg, Mariborski park).

Področja umetniških del, ki jih lahko prijavite so: kiparstvo, likovna dela, analogne fotografije in literarna dela.

Med razstavljenimi izdelki bo komisija do 29. junija 2018 izbrala najboljše prispevke (eno delo na vsakem področju), za katerega bo avtor prejel glavno nagrado. Glavna nagrada je mentorstvo žirije, ki bo nagrajencu podala tudi strokovno mnenje in nudila konzultacije. V sklopu glavne nagrade bodo na vsakem področju podeljene še »manjše« nagrade, ki bodo drugačne glede na področje, vendar vrednostno enakovredne. Prav tako smo se odločili za sodelovanje publike, ki bo z glasovanjem izbrala po enega avtorja iz vsakega področja ter mu s tem podelila »manjšo« nagrado. Te nagrade bodo služile predvsem vzpodbujanju vašega umetnostnega ustvarjanja, kar je tudi cilj celotnega projekta. Razkrijemo jih tekom razpisa. 

Oddana dela so avtorjeva last. Z oddajo avtor dovoljuje objavo izdelkov in njihovo uporabo v namene promocije natečaja ter aktivnosti projekta v tiskanih in spletnih medijih.

Dela ob oddaji primerno zaščitite! Oddaja na lastno odgovornost.
Pogoji sodelovanja:
• starost od 15 do 26 let,
• izpolnitev obrazca in oddaja del/a, ki ga najdete na koncu razpisa,
• avtor izdelka je lahko le en posameznik,
• * v primeru, da želite ostati anonimni, to dopišite v oklepajih zraven imena,
• ** v primeru, da je vaš izdelek večji od 0,5 metra, nas predhodno kontaktirajte na: 031 636 213 (Ina Slemnik - organizatorka).

Prijava

Vaše izdelke po prijavi na https://goo.gl/forms/wibSvolgNMd16DMn2 oddajte na naslov Klub mariborskih študentov, Vetrinjska 30, 2000 Maribor, s pripisom »IZODRAZ«, osebno v Pisarni. 
Literarna dela lahko oddate tudi preko elektronske pošte na naslov ina.slemnik@gmail.com z zadevo »IZODRAZ - literarna dela«. 

Za dodatne informacije pišite na ina.slemnik@gmail.com ali na 031 636 213. 

Prijavite se lahko do vključno četrtka, 17. maja 2018!


Strokovno žirijo sestavljajo:

Analogna fotografija: Andrej Firm
Andrej Firm (1985) je slovenski fotograf, ki živi in ustvarja v Mariboru. Leta 2010 se je pričel izobraževati na Visoki strokovni šoli v Sežani na izobraževalni smeri fotografije. Deluje kot samostojen fotograf na področju fotoreportažne in dokumentarne fotografije, prav tako pa raziskuje področje analogne fotografije ter starih analognih tehnik. Na Danskem je leta 2012 v okviru Erasmus prakse izpopolnil svoje zanje o analogni fotografiji kot asistent fotografu Emilu Schildtu. V začetku leta 2014 je postal član nevladne umetniške skupnosti in izobraževalnega laboratorija GT22 v Mariboru, v katerem je ustanovil fotografsko platformo Mišnica GT22 in fotografsko temnico, ki je namenjena izobraževanju mladih in raziskovanju na področju fotografije. V sklopu interdisciplinarnega umetniškega inkubatorja GT22 deluje in raziskuje tudi na področju neodvisnega gledališča in sorodnih uprizoritvenih umetnostih. V letu 2017 je uspešno zaključil študij fotografije na temo dokumentarne fotografije, s katero raziskuje področje slovenske gledališke fotografije ter predstavlja novo nastalo neinstitucionalno gledališče Intimni Oder GT22.

Literarna dela: Nina Medved
Nina Medved je pesnica, kulturna producentka, fotografinja in prevajalka. S svojimi pesmimi se je predstavila v revijah Literatura, Dialogi in Vpogled ter v oddaji Literarni nokturno, pa tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Kanadi. Kot prva slovenska prvakinja v slam poeziji je Slovenijo leta 2016 zastopala na evropskem prvenstvu v Belgiji. Je vodja pesniške skupine Slam zverine. Pripravila je številne literarne večere in projekte ter sodelovala pri izvedbi festivalov: Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Festival Maribor, Fabula ter mednarodni festivali posvečenih prevajanju in poeziji za otroke. Sodelovala je pri prevodih več francoskih pisateljev ter postavila prvo samostojno fotografsko razstavo leta 2013 s podporo Kluba mariborskih študentov.

Likovna dela: Mitja Novak
Mitja Novak je profesor likovne umetnosti, zaposlen kot učitelj na OŠ Angela Besednjaka. Leta 1993 je diplomiral na PF Maribor, smer likovna vzgoja. Sodeluje z JSKD Pesnica in Maribor, kjer je mentor na likovnih kolonijah in delavnicah. Kot avtor sodeluje na raznih razstavah. Je mentor študentom, pripravnikom, bodočim učiteljem.

Kiparstvo: Jure Kirbiš
Jure Kirbiš je diplomiral in magistriral na oddelku umetnostne zgodovine na Univerzi v Yorku. Delal je kot pripravnik v Muzeju Peggy Guggenheim v Benetkah. Trenutno dela kot kustos v Umetnostni galeriji Maribor. Bil je namestnik komisarke Paviljona Republike Slovenije na 56. beneškem bienalu. Kot kustos asistent je med drugim sodeloval pri velikih razstavah: Naši heroji, Slovenija in neuvrščeni pop in Bojan Golija – retrospektiva. Samostojno je kuriral več manjših razstav, pred kratkim npr. razstavo petih mladih post-internet umetnikov iz Slovenije »Hej, me v redu slišiš?«. Sodeloval je na rezidenčnih programih v Moskvi, Rigi in Krakovu. Piše kolumne, članke in intervjuje. Zanimajo ga filmi z ženskimi protagonistkami, prihodnost Maribora in memes.

Več na www.kms.si